8 tips til god Internetsikkerhed på rejsen

Internetsikkerhed er et emne der for alvor er kommet på dagsordenen og det er med god grund. For når vi bruger internettet er det med visse risici og det bliver kun mere usikkert, når man benytter sig af mindre sikre forbindelser.

Når man er ude at rejse kan man aldrig være helt sikker på din internetforbindelser man kobler sig til, derfor har vi her samlet de bedste råd og guides til, hvordan du bedst sikrer dig på rejsen.

8 gode råd til sikkerhed på rejsen

Den bedste huskeregel når du er på farten er, at man gerne må være lidt paranoid når det gælder internetforbindelser. Husk derfor altid at tage dine forholdsregler – særligt når det omhandler personfølsom data!

Artiklen opsummeret
  • Brug VPN til al internet trafik med personfølsom data.
  • Gratis og åbne WiFi spots er de mindst sikre.
  • Brug et program til at skjule dine koder og kreditkortoplysninger.
  • Log aldrig på E-boks eller netbank på ikke-sikre netværk og brug altid et VPN program.
  • Overvej at bruge ekstern harddisk fremfor online backup til billeder og video.
    Kilde: Netkablet.dk

#1 – Brug VPN til al internettrafik

Selvom det godt kan virke en smule paranoid, så betragt alle netværk du møder på rejsen som værende usikre. Den eneste undtagelse kan være et hotel (af højere standard), hvor du får en unik kode til internettet, som du skal bruge før du kan logge på Wi-Fi.

For folk der har styr på hacking er det alt for let at få afgang til din computer eller din aktivitet, hvis du sidder på et offenligt netværk.

En måde hvorpå du an skjule dig fra folk med dårlige intentioner er ved at bruge et VPN program.

VPN programmet skjuler din internettrafik ved at camouflere din IP-adresse. Vi har lavet et længere indlæg om VPN-programmer, hvor du også kan se hvilke gratis programmer der er de bedste.

 

#2 – Når du skal bruge dit kreditkort eller netbank

Er man af sted i længere tid, så kommer der med sikkerhed et tidspunkt, hvor man har behov for at tjekke netbank, E-boks, bruge dankortet eller andre personfølsomme data.

Her er det særlig vigtig, at du sikrer dig at den forbindelse du bruger er pålidelig. 

Der findes en række glimrende programmer til at skjule dine personfølsomme data. Et af de programmer er MaskMe, som kan maskere dine kreditkortoplysninger, telefonnummer, adresse og mere.

MaskMe er en browser udvidelse som kan hentes gratis til både Chrome, Safari og Firefox. 

Der findes mange andre lignende programmer, men selvom disse øger sikkerheden bør du altid bruge et VPN-program, hvis du skal bruge dit kreditkort på nettet, logge på netbank eller E-boks.

Læs mere om browser udvidelser i vores artikel om samme emne.

#3 – Pas på falske netværk

Når du logger på et netværk, så undlad at at sige ja til at det er hjemme-netværk. Hvis du klikker ja, så bliver din computer synlig på netværket, hvilket den alligevel godt kan være for nogen.

Vil du logge på hotellets netværk, så sørg for at spørge hotellets personale om det eksakte navn på netværket og koden.

Hackere laver somme tider WiFi spots med navnet på et hotel og free login. Det gør de for at lokke dig ind på netværket og dermed gøre dig sårbar.

Det kan derfor være en fordel at anvende dit eget mobilt bredbånd netværk i stedet for alm. bredbånd, hvis hotellet eller hostelet ikke virker sikkert og troværdigt. Det kan du købe via et simkort med data til din mobil.

Det kan dog være ret dyrt i længden, medmindre dit telefonabonnement har inkluderet udenlandstelefoni. Bemærk stadig at du ikke kan bruge ubegrænset mængder af data her.

Så bruger dit eget mobile bredbånds netværk i udlandet, så gør det kort og kun til de vigtigste ting. 

#4 – Brug Ekstern harddisk fremfor cloud-backup

Tager du mange billeder eller film, som du gerne vil have gemt, kan det være en idé at vente med at overføre det til en cloud-server til du kommer hjem.

Ofte er der tale om store filer, som (afhængig af forbindelse) kan tage lang tid at uploade. Og når du overfører filerne kan du risikere at der er andre der følger med. 

Igen, så kan et VPN program hjælpe dig med sikkerheden, men hvis du bruger et gratis VPN program, så er der enten en begrænsning på mængden af data du kan bruge med det aktivt eller hastigheden af internettrafikken.

Så medmindre at du har betalt for et VPN-program, så er det ofte mere sikkert og hurtigere at bruge en ekstern harddisk som backup.

#5 – Sikrer dine logins med en stærk kode

Ændr dine logins inden rejsen, således at du ikke har den samme kode til alle dine følsomme sider.

Har du i forvejen en let kode, så bør du ændre den til en mere vanskelig kode med både store og små bogstaver og gerne tal. Det er vigtigt at du gør dette, selvom det kan være svært at huske lange koder. Se her hvordan du laver en sikker kode.

Sørg for at lære den udenad, og gem den evt. i trykt form hjemme, så du ikke glemmer den.

#6 – Kamufler iPad / Computer med kreativ indpakning

Med lidt kreativ tænkning, kan du forhindre at folk ser du har en iPad eller ultrabook med på rejsen.

Tjek fx. dette bibel-cover, som får iPad’en til at ligne en Bibel:

bible-iPad-case

Bibler bliver sjovt nok aldrig stjålet 🙂

#7 – Sørg for at skærmen låser efter meget kort tid

Gå ind under systemindstillinger, og sørg for at sætte tiden ned for hvor lang tid der går, inden skærmen fryser og beder om din adgangskode for at låse op.

På den måde minimerer du risikoen for, at andre personer kan tilgå dine oplysninger.

#8 – Undlad at sende personlige info over e-mail

Alt hvad du bruger på nettet er mere sårbart, når det er et netværk du ikke kender.

Undlad derfor at sende personlige data i emails, særligt i mens du er på rejse. Aldrig nogensinde må du sende dine kreditkort oplysninger over email. Det samme gælder koder til netbank og CPR numre osv.

smartphone-1184865_640

Hvis uheldet er ude…

Hvis du skulle være så uheldig at miste din computer på turen, eller få stjålet en vigtig pinkode, så er det vigtigt at du lynhurtigt kontakter din bank, og får dem til at spærre dine betalingskort.

Derudover skal du sikre dig, at skaden begrænses så meget som muligt, ved at du ændrer alle de passwords du har.

Derfor er det en rigtig god ide, at holde godt styr på dine passwords, og sørge for at du kan finde koderne, et sted som ikke opbevares sammen med hverken din computer, din pung eller din mobil.

For virksomheder kan det være en ide at tjekke http://www.capasystems.com/, som laver en platform, der gør det let og enkelt at opdatere sikkerhed på tværs af mange brugere.