Sådan sletter du dig selv fra Internettet

Pssst: Dette blogpost findes også indtalt på video her:

Vi ved alle at firmaer sporer og gemmer tonsvis af oplysninger om os alle hver dag.

Hvilke sider vi besøger, hvad vi køber, hvad vi liker, hvad vi lytter til, hvor vi er osv. og for nogle kommer det til det punkt, at man har lyst at melde sig helt ud af spillet.

Du kan gøre en masse ting for at undgå at blive sporet og overvåget, men hvad gør man med alle de data, der allerede er lagret overalt på nettet?
Men kan man rent faktisk være anonym online i dag?

Det har vi set nærmere på, og her er nogle tips til hvad du kan gøre, hvis du ønsker at fjerne dit online liv og forsvinde på Internettet.

Fjern dig selv fra Googles søgeresultater

Vil du tage springet og forsvinde online?

tag-springet

Har du prøvet at Google dit eget navn?

Hvis du ikke lige hedder “Peter Jensen” eller et andet generisk navn, vil du hurtigt opdage, at der sikkert ligger rigtig mange data om dig:

  • Optagelseslister fra dine studier
  • Sider som krak.dk der har din adresse + mobilnummer
  • Sociale profiler
  • Kommentarer på blogs
  • Profiler på nyhedssites

“The right to be forgotten”

Når det kommer til Google, faldt der en dom (mod Google) af en ung tysker, som tog sagen hele vejen til højeste instans. Han ville have alt om sit navn slettet på Google!

Loven hedder “The right to be forgotten”, som direkte oversat betyder “Retten til at blive glemt”.

Google fortæller, at de har modtaget 386,038 “right to be forgotten” anmodninger indefor det første halve års tid efter dommen faldt.

Loven gælder dog kun i EU.

I første omgang lykkedes det tyskeren at få fjernet alle søgeresultater omkring hans identitet i Tyskland, men Frankrig tog den et stik længere, og fik inkluderet hele EU.

Det vil altså sige, at en person der søger efter disse oplysninger på Internette udenfor EU, stadig vil kunne få disse oplysninger frem, så helt glemt bliver man ikke hos Google.

Her finder du formularen du skal udfylde for at bede Google slette dine data.

Ikke alle kan få slettet sine oplysninger

Det er dog ikke så ligetil hvis du er en offentlig person, eller hvis der er grund til at argumentere for, at offentligheden bør kende til dig.

Det betyder, at politikere, skuespillere og andre kendte personligheder ikke har mulighed for at få taget deres informationer ud af søgeresultaterne.

Der er også informationer om dig, som du ikke kan få slettet. Fx. hvis du er listet i RKI registeret som dårlig betaler. Så vil det ikke være muligt at få disse oplysninger væk, før du ikke længere står i registeret.

Informationerne bliver liggende (men sværere at finde)

Når Google fjerner informationerne, vil det blot sige at de fjerner links’ne til indholdet om dig fra deres søgemaskiner (i EU).

Indholder vil altså stadig ligge der, med mindre du tager kontakt til webmasteren hos de hjemmesider, som lister dine informationer. I så fald vil de formodentlig fjerne indholdet, men det kan hurtigt blive et stort arbejde!

Her er en video som forklarer mere om at blive slettet hos Google:

Bemærk i øvrigt, at loven er så ny, at det endnu ikke er muligt at fastsætte en præcis tidsramme for, hvor hurtigt Google og de andre søgemaskiner skal fjerne deres links.

Simpelthen fordi man ikke ved, hvor lang tid det tager, samt at Google modtog utrolig mange henvendelser (12.000 første dag!).

Slet dine profiler på sociale medier

slet-social-profil

Er du klar til at tage springet og slette dit digitale liv på Internettet? Du skal selv slette dine sociale profiler, og det kræver også lige lidt mere end man skulle tro.

Lad os starte med den store dataindsamler: Facebook.

Slet din Facebook profil

Det er ganske let at gå ind og deaktivere og din Facebook profil.

Klik: Konto > Sikkerhed > Deaktiver profil.

Men bemærk at dette ikke sletter dataene om dig. Hvis du ønsker dette, skal du selv kontakte Facebook og bede om det, ellers ligger dataene der stadig, men er blot deaktiveret.

Slet din Twitter profil

Hos Twitter skal du gøre følgende:

Klik: Konto indstillinger > Deaktiver konto (i bunden af siden) > Indtast password > Done!

Slet din Google+ profil

Hos Google+ skal du gøre følgende:

Klik: Klik på dit profilbillede øverst > My Account > Account preferences > Delete Google account and Data > bekræft > Done!

Slet din Linkedin profil

Klik: Privacy & Settings > Account > Helpful links >Close account > Done!

Søg efter dig selv og find øvrige profiler og kontoer

Du vil sikkert opdage, at der også ligger gamle profiler på sider som Myspace, Blogs, Forums, Aviser osv.

nedlaeg-profil

Sørg for at finde alle disse og få dem slettet også.

Når du så har været hele vejen rundt, vil du sikkert opdage, at der findes en del kontoer du ikke kan få slettet.

Enten fordi det er for bøvlet (inaktiv kundeservice) eller fordi der måske ikke længere arbejder nogen hos gamle firmaer, som du engang benyttede på Internettet.

Her kan du bruge næste tip!

Forfalsk de sidste oplysninger som ikke kan slettes

Kan du finde loginoplysninger til siden, så kan du i stedet vælge at lægge forkerte oplysninger ud om dig selv.

Det er en smart måde at forvirre indholdet på, så man ikke rigtigt kan få styr på dig ved at “slå dig op” på Internettet.

Du kan fx. ændre navnet, så det ikke står i dit navn længere, det er den mest effektive måde. Men du kan også fx. skift land, køn, alder, interesser osv.

Finalen: Slet din e-mail

Så er vi ved at være nået i mål.

Når du sletter din e-mail, skal du være sikker på, at du ikke får brug for at logge ind på den for at finde gamle passwords etc.

Du kan også vælge at udskrive vigtige mails, så du selv har dem i papirform, inden du sletter.

Det er forskelligt hvordan du lukker din e-mail konto hos de forskellige udbydere, men sørg for at få en bekræftelse fra dem, om at kontoen er SLETTET og ikke blot deaktiveret eller pauset.

Held og lykke med dit anonyme offline liv.

Vi hører selvsagt gerne fra dig, hvis du vælger at fjerne dig selv fra Internettet, så vi kan bringe historien her på Netkablet.dk, og fortælle alle danskerne om dig og din beslutning.

(just kidding!)