Mac computere har i mange år været bedre beskyttet mod virus end Windows-baserede maskiner. Men betyder det, at man ikke behøver antivirusbeskyttelse til din Macbook?
Er antivirus nødvendig for Mac computere? En Mac computer er godt beskyttet, så længe du holder styresystemet og programmerne opdateret med de seneste opdateringer fra Apple. Der er indbygget antivirus i styresystemet, men det muligt at få virus på en Mac. Derfor kan det anbefales at have et tredjeparts antivirusprogram.
Men der er meget mere sige.
Lad os se på hvordan du bedst beskytter din MacBook, og hvad du som minimum skal gøre for at undgå virus og lignende trusler
hop til afsnit..
Kan en Macbook få virus?
Ja. Det korte svar er at en MacBook sagtens kan få virus, på præcis samme måde som en Windows maskine.
Historisk set har ikke været mange viruser, som har været målrettet Mac brugere. Grunden har ganske enkelt været, at der ikke var lige så mange Mac computere som Windows computere. Derfor kunne man gøre størst impact ved at lave en virus mod Windows.
Men i dag er det ved at ændre sig.
Fordi der er enormt mange Mac brugere i dag, er det blevet mere interessant for de lyssky programmører, at lave software som kan skade en Mac computer.
I det store hele er du stadig bedre beskyttet med en MacBook end de øvrige computere på markedet. Grunden skal findes i forretningsmodellen hos Apple.
Er det nødvendigt med antivirus på en Mac?
Det er der ganske enkelt ikke et kort svar på. Det afhænger i høj grad af hvordan du bruger din computer, hvor mange programmer og ting du henter ned fra nettet osv.
Personligt har jeg aldrig installeret et tredjeparts antivirusprogram, og jeg bruger nu min femte Apple computer.
Min første Apple computer og en iBook, som jeg købte i 2004, og siden har jeg haft næsten alle modellerne. Jeg har aldrig haft virus, og jeg synes derfor det er rimeligt at anbefale at bruge sin Macbook uden eksterne antivirusprogrammer.
Men det betyder ikke, at du ikke skal have et ekstern antivirusprogram.
Her er nogle eksempler på brug af computer, hvor jeg vil anbefale, at man køber et antivirusprogram til sin MacBook:
- Hvis du henter mange programmer ned fra nettet
- Hvis du henter mange forskellige spil ned fra nettet
- Hvis du ofte anvender din computer på usikre netværk.
- Hvis du har meget vigtige informationer liggende på din MacBook
- Hvis du tidligere har haft virus på din MacBook
- Hvis dine børn bruger din computer
Hvis du ofte downloader filer og programmer, som din MacBook ikke genkender, kan det være en god ide at supplere din MacBooks beskyttelse med et tredjepartsprogram.
Som vi kommer ind på nedenfor, er der allerede indbygget antivirusbeskyttelse i styresystemet på en Mac. Men ingen systemer er 100 % sikre. Derfor kan du sagtens opleve, at din Mac computer bliver inficeret med malware, eller en anden virus.
Sådan beskytter Apple dig mod virus
Hver gang du installerer et nyt program på din MacBook computer, vil computeren automatisk tjekke om det er udgivet fra en allerede godkendt kilde. Du har sikkert oplevet, at du skal klikke ja en del gange, hvis du vil installere noget software på din MacBook, som den ikke genkender.
Det er blot en af de måder, som Apple beskytter deres brugere mod virus og malware.
Der kører et program i baggrunden på din computer, som hed X-protect, som scanner din computer løbende, uden at du skal konfigurere det eller installere det. Det holder også sig selv opdateret. Det fungerer meget på samme måde som antivirusprogrammer du kan købe fra tredjepart. Her kan du læse mere om hvordan antivirusprogrammer fungerer.
5 tips til at holde din Macbook beskyttet mod virus
Der er en række ting du kan gøre, og som du bør gøre for at holde din MacBook computer fri for virus og andre skadelige programmer.
Lad os kigge på de forskellige best-practice en efter en.
1) Opdater altid når der er opdateringer
Først og fremmest skal du sørge for altid at have dit styresystem opdateret til den allernyeste version. Det er den bedste måde at sørge for, at din computer kan genkende og afsløre de skadelige programmer, når de forsøger at inficere din maskine.
Netop fordi der er bygget mange sikkerhedsmæssige programmer ind i computeren, er det vigtigt at du altid får de seneste opdateringer.
På samme måde som du altid skal opdatere dine antivirusprogrammer, hver eneste gang der en opdatering.
Der har tidligere været nogle rygter om, at din computer kan blive langsommere at opdatere dit styresystem. Det har i flere tilfælde faktisk været rigtigt omkring Apples iPhone mobiler og iPads. Det er dog ikke længere tilfældet.
Du vil næsten altid opleve, at din computer blive hurtigere, og starter hurtigere op, når du har installeret de seneste opdateringer fra Apple.
2) Undgå at installere programmer som styresystemet ikke genkender
Hver gang du installerer et nyt program på din MacBook, vil styresystemet brokke sig gevaldigt, hvis det ikke genkender udvikliklingshuset, som har lavet programmet.
Du kan stadig få lov at installere programmet, men du skal klikke ja flere gange.
Her skal du vide præcis hvad du laver, og have høj tiltro til udviklerne bag programmet. Eller skal du ikke installere programmet.
3) Vær særlig opmærksom når du installerer esterne programmer
Når du alligevel installerer programmer fra tredjepartudviklere, vil du nogle gange opleve, at de installerer andre programmer sideløbende.
Det kan både ske ved at du klikker ja, uden at du opdager det, eller det kan ske uden dit samtykke.
Der er mange eksempler på software, som er under installationen stiller dig en række spørgsmål. Her bedes du svare ja og nej til nogle spørgsmål, hvor alle de første er helt åbenlyse lette at svare på. Derfor kommer man let til at trykker hurtigt videre, og bag det sidste spørgsmål gemmer der sig en installation af noget malware.
Det bedste er naturligvis helt at undlade at installere programmer, som Apple ikke har tillid til.
4) Brug en VPN
Vi har før skrevet meget fyldestgørende omkring hvad en VPN er.
Når du bruger en VPN, er det ikke muligt for hackere at tilgå dine data og se hvad du foretager dig.
(Eller det er i hvert fald meget sværere, og de skal gøre sig rigtig umage for at hacke dig.)
Når du bruger en VPN service til at gå på nettet, sørger du for at alle dine data er krypteret, og det er en meget sikker måde at browse på.
5) Opdater din browser ofte
Computervirus og om malware kommer ofte ind på din computer via internettet, når du anvender en browser.
Derfor skal du også sørge for at holde din browser software helt up-to-date.
Så snart du ser muligheden for at opdatere eksempelvis Chrome, Firefox, Safari, Internet Explorer osv. skal du gøre det, da det giver dig en bedre beskyttelse mod de aller seneste viruser.
TIP: Undgå altid Internet Explorer. Chrome, Firefox og Safari er langt sikrere at bruge!
De bedste antivirusprogrammer designet til Macs
Vi har lavet en separat artikel med alt du skal vide omkring de mest brugte antivirusprogrammer.
Hvordan ved jeg om min Mac computer har virus?
Det kan være svært at vide, om ens computer har fået virus. Ofte gemmer disse irriterende programmer sig langt nede på computeren, og prøver at køre uden at du opdager det.
Her er nogle ting du kan være opmærksom på, som kan være typiske tegn på at din MacBook har fået virus.
1) Hjemmesider får mange flere links
Hvis du pludselig oplever, at hjemmesider du kender, har fået væsentlig flere links i teksten, kan det være tegn på virus. Det er en klassisk måde at lokke dig ind på hjemmesider, som udviklerne bag din virus har lavet for at narre dig.
2) Popup vinduer
Et andet tegn på, at du har fået virus på din MacBook, er at du pludselig får en del ekstra popup vinduer alle vegne. Det kan både være når du surfer på nettet med din browser, eller når du blot har et af Apples egne systemer åbne.
Når det sker skal du undlade at klikke videre til de hjemmesider og steder, som der henvises til.
Igen er det blot en måde for udviklerne bag de ondsindede programmer, at få dig til at klikke over på nogle steder hvor de kan narre dig eller installere mere malware.
3) Computeren bliver varm og/eller puster
Når der kører nogle skadelig programmer i baggrunden, vil det typisk tage en del af din processor-kraft.
Det kan derfor let medvirke til, at din computer bliver ekstra varm eller puster selvom du ikke bruger tunge programmer.
Hvis det er tilfældet, skal du også blive mistænkelig, da det let kan være tegn på at køre skadelig programmer i baggrunden. Det bedste du kan gøre er at åbne dette program: Programmer > Hjælpeprogrammer > Aktivitetsmonitor. Her kan du se præcis hvilke programmer, som bruger din computers ydeevne.
4) Nye programmer og værktøjer popper op
Hvis du finder forskellige værktøjslinier, eller nye ting du kan klikke på, kan også være tegn på malware.
Det er vigtigt, at du ikke klikker på elementer, knapper, links og lignende, som du ikke mener hører hjemme på din computer.
Hvorfor er en Macbook bedre beskyttet end en Windows computer?
En Mac computer ikke indeholder ligeså meget tredjeparts-software, og derfor har Apple meget mere kontrol over hvilken software, der kører på maskinen. Det gør den mere sikker.
En Mac computer har dt meste software og hardware direkte fra Apple. Hvorimod en computer med Windows produceres af en lang række hardware-producenter, og derfor varierer det også enormt meget, hvilken software folk installerer som supplement til Windows styresystemet.
Det betyder også, at en Macbok bliver med sårbar, jo flere eksterne programmer du installerer på den.
En anden grund til at Apple computere er sikrere end end Windows computere, skal findes i styresystemets byggesten.
Computerne fra Apple køre på et Unix-baseret styresystem, og det giver en række sikkerhedsmæssige fordele.
Disse systemer giver ikke brugeren læser mange rettigheder til at ændre på systemmæssige indstillinger. Med en Mac har du ganske enkelt ikke lige så mange rettigheder som udgangspunkt, som det er tilfældet med en Windows maskine.