Er Antivirus nødvendig til iPads?

Vi bruger efterhånde iPads til alt. Men hvor god er sikkerheden på disse tablets, og er man bedre beskyttet mod virus og malware, når man bruger en iPad? Det er gode og vigtige spørgsmål.

Lad os starte med det korte og præcise svar:

Er Antivirus nødvendig til iPads?
Du har ikke brug for antivirus på en iPad. Det er nemlig ikke muligt at installere programmer på din iPad udenom Apples App Store. Alle programmer i Apples App Store er tjekket for virus og malware inden du får mulighed for at downloade dem.

Der er dog nogle sikkerhedsmæssige ting du bør vide om din iPad. I denne artikel fortæller vi dig hvad du bør vide.

Lad os komme igang!

Derfor har din iPad ikke brug for antivirus

Når du bruger et Apple produkt har du et stykke hardware og software som er udviklet det samme sted. nemlig af Apple. Det giver Apple mulighed for at kreere et meget sikkert og stærkt univers med høj sikkerhed ift. virus og malware.

De fleste er os er vokset op med at få at vide, at vi har brug for antivirusprogrammer for at beskytte os på nettet. Det er også rigtigt så snart vi snakker computere, og særligt når vi snakker Windows systemer. Windows er det mest brugte styresystem, og derfor ofte er det særligt sårbart.

Men når vi snakker Apple produkter, er der en stor forskel, som er vigtig at kende.

Apple er ikke blot hardware producent (iPad’en), men de er også softwareproducent (programmerne på din iPad). Det betyder at de designer hele produktet til dig, og derfor kan yde en højere sikkerhed.

For et par år tilbage svarede Apple offentligt på en kommentar fra det kendte anti virusprogram Kaspersky. Kaspersky pointerede, at Apple burde åbne op for tredjeparts antivirusprogrammer (som dem selv), da de nu er blevet et mass-market produkt. Ved at være eksponeret hos en meget stort voksende brugerskare, forudså Kaspersky at Apple i fremtiden vil blive ramt at viruser.

Apple’s svar på hvorfor iPads er beskyttet mod antivirus

Kort sagt, forklarede Apple at man kun kan installere programmer på en iPad, ved at komme omkring deres App Store. Det giver dem netop muligheden for at gennemteste alle programmer, inden de bliver sluppet løs hos deres brugere.

Apple forklare den meget høj sikkerhed ved at de bruger forskellige “lag af sikkerhed” i deres devices.

De har adskilt firmware og hardware fra softwaredelen, og det bliver meget hurtigt meget teknisk her. Men det korte af det lange er at de ikke tillader programmer at blive installeret udenom deres app store. Og det er typisk her det går galt, når folk får virus online.

Ofte samles en virus op når man klikker på et link eller downloader software fra nettet, som ender med at indholde skadelig kode. Det gælder fx. ranwomware, trojans, keyloggers, spyware, adware og mange andre typer malware.

På en iPad kan dette ikke installeres udenom deres App store. Og apple’s egne folk tester og tjekker disse apps, og skulle noget skadeligt være på vej ind, så ryger det hurtigt ud inden det rammer brugerne bredt.

Hvad med en jailbrake iPad og antivirus?

Der er metoder til at låse en iPad op, så du derefter kan installere programmer udenom Apples App Store.

Det kaldes at “jailbrake” sin iPad.

Det gør man typisk kun hvis man vil bruge uautoriserede programmer på sin iPad, eller hvis man af andre grunde vil køre uden om Apples restriktioner. Men når man har sagt A må man også sige B.

Det betyder, at man dermed også kører udenom Apples sikkerhedsforanstaltninger, som netop betyder, at man ikke kan installere virus og anden skadelig software på sin iPad.

Det er derfor meget vigtigt, at du ikke får Jailbraket din iPad, hvis du vil være sikker på ikke at få virus på den.

Det er åbner ganske enkelt op for en bred vifte af skadelige programmer, som nu har frit spil for at finde vej ind på din iPad. Hvis du gør dette, er det vigtigt at du er ekstremt påpasselig med hvad du installerer.

For der findes nemlig ikke gode antivirusprogrammer til din iPad, netop fordi der ikke er brug for det bredt set.

Netop fordi man ikke kan installere skadelige programmer på sin iPad, uden at man bypasser deres sikkerhedsssytem, er der ikke nogen forretning i at udvikle eksterne antivirusprogrammer til iPad.

Hvad hvis jeg installerer usikre apps?

Du tænker måske at dette primært gælder for de allerede installerede apps, på din iPad. Men hvad med de apps du selv finder på app store eller hvis der naturligvis så længe vi snakker styresystemet, men hvad når vi installerer eksterne apps?

Som vi var inde på ovenfor, skal du blot sørge for at bruge din iPad sammen med App Store, og ikke få den låst op (jailbraked). Så er der ingen problemer, og du er så godt som 100% sikker på at have en iPad fri for virus. I hvert fald så tæt på som det er muligt at komme.

Apple har meget høje krav til de programmer, de giver adgang til på deres App Store. Det betyder, at man ikke blot kan designe en app, og umiddelbart sætte den til salg eller download på deres platform.

Vigtige tips for at undgå virus på iPads

Der er dog imidlertid nogle ting du kan gøre, som kan medføre lav sikkerhed på din iPad, og betyde at den rent faktisk kan blive inficeret med virus alligevel.

Her kommer vi med en række gode råd, så du undgår disse farer.

1) Opdater altid iOS

Det er meget vigtigt at du altid henter og installerer alle opdateringer, så snart de er tilgængelige på din iPad.

Disse opdateringer til dine programmer og dit styresystem kommer typisk, når der er fundet et sikkerhedsbrist som Apple måtte fikse. Det betyder med andre ord, at hvis du undlader at installere opdateringer med det samme, kan din iPad være modtagelig for virus.

Dette er så ledes den bedste måde at sikre din iPad mod virus. Den bedste antivirusbeskyttelse til iPad er at følge alle opdateringer.

2) Hav kode på skærmen

En af de andre måder du skal sikre din iPad, er ved at sørge for altid at have adgangskode på. Du sætter denne adgangskode i dine indstillinger (se nedenfor), og sørger for at den aktiverer sig selv efter kort tids pause på skærmen.

Sådan aktiverer du koden til skærmen på din iPad:

  • Gå til indstillinger
  • Gå til skærm og lysstyrke
  • Gå til Automatisk lås
  • Sæt den til 30 sekunder

3) Fjern notifikationer fra “låst skærm”

Selvom din iPad låser sig selv hurtigt, kan der stadig vise sig en stor mængde personlige informationer fra sms’er, e-mails og andet på den låste skærm.

Dette sker fordi at notifikationer kan vises på den låste skærm, så du hurtigt kan se hvem der skriver, og hvad du modtager. Helt uden at låse din iPad op.

Dette kan være en fin ting, men hvis din iPad ender i de forkerte hænder, kan de personer faktisk få adgang til mange oplysninger, som de ikke burde kunne se.

Du ændre disse indstillinger ved at fjerne “låst skærm notifikationer” fra alle dine programmer. Særligt disse programmer:

  • SMS
  • Email
  • Sociale medier
  • Kalender påmindelser

4) Brug “privat browsing” i Safari appen

Den indbyggede browser på din iPad hedder Safari. Den har en funktion der minder meget om inkognito, hvor du kan åbne et nyt browser vindue som “Privat vindue”.

Denne funktion finder du ved at klikke på de to firkanter i nederste højre hjørne, når browseren er åben. Herefter klikker du på “Privat browser” og nu åbnes et browser vindue med sort ramme.

Når du browser på denne måde, sikrer du at de forskellige faner der er åbne, ikke kan kommunikere med hinanden. Det vil sige, at der ikke kan sendes informationer ned på din enhed (som cookies), og hjemmesider kan ikke spore hvor du kommer fra.

5) Avancerede indstillinger (for forældre)

Der findes også et program du kan hente i Apples App store, som giver dig flere sikkerhedsmuligheder, når mindre børn skal have begrænset adgang. Du finder programmet her.

Programmet hedder “Apple Configurator 2” og det giver mulighed for at sætte en politik på din iPad (og iPhone) via din computer, og dele disse indstillinger med en række andre apple enheder. Det kan være smart hvis der er mange iPads i familien.

Sources

https://www.forbes.com/sites/timworstall/2012/06/04/apple-explains-why-ios-dont-need-no-steenkin-anti-virus/#17af6e6675c6

https://www.theregister.co.uk/2012/06/04/ios_security_guide/