Når du skal have styr på det trådløse netværk derhjemme, er det vigtigt at vide hvad de forskellige dele kan og gør. En af disse dele er et access point, som vi vil se nærmere på i denne artikel.
Hvad er et Acces Point? Et acces point er den del af netværket, som giver enheder adgang til et lokalt netværk (LAN). Den kan facilitere og forbinde et trådløst netværk (WLAN) til den kablede internetforbindelse ind i husstanden.
Der er dog flere ting at sige om access points, som vi skal se nærmere på i denne artikel.
Det er nemlig slet ikke alle Wi-Fi og netværksopsætninger som har behov for (eller glæde af) et access point.
hop til afsnit..
Det er ikke altid du har brug for et access point, for nogle gange er funktionaliteten bygget ind i routeren.
Det kommer an på hvilket udstyr du har fået fra din internetudbyder, hvor stort et område du skal forbinde og hvor mange enheder du skal give adgang (samtidig).
Lad os starte med at se på hvad et access point gør.
Hvilke funktioner har et access point?
Som navnet antyder, er et access point den del der giver dig adgang til netværket. Det vil sige det “apparat der giver adgang”.
Som regel giver et access point adgang til trådløst internet.
Et access point er således det sted, hvor computere forbindes og får adgang til hinanden. Typisk via et netværk, som vi kender det fra den trådløse opsætning i hjemmet.
Ofte vil denne funktion være indbygget i routeren, så du ikke behøver at tilkoble et access point. Men hvis du har en router af ældre dato, eller den blot ikke har en trådløs funktion, så kan du benytte et acces point til at skabe den trådløse forbindelse.
Det kan også være noget som din router klarer, men det er ikke alle routere der kan udsende et trådløst internetsignal.
Routerens primære funktion er at modtage og sende data fra internettet til dit netværk.
Hvad er forskellen på en router og et access point?
Dermed har vi også allerede taget hul på forskellen mellem en router og et access point.
Hvad er forskellen på en router og et access point? Når routeren har en trådløs forbindelse til at skabe trådløst netværk, har den indbygget den primære funktion fra et access point. Et access point derimod, kan ikke skabe forbindelsen til internettet, men blot give flere personer adgang til det.
Forskellen er, at et access point ikke kan oprette et netværk (ligesom routeren), men blot give adgang til det.
Du kan således ikke komme på internettet uden at have en router.
Mellem routeren og dit access point er der forbundet et internetkabel. Dermed skaber dit access point et Wi-Fi netværk, så folk trådløst kan koble sig på internetsignalet fra routeren.
Lidt forsimpimplet sagt svarer et access point til den trådløse del i routeren.
Hvis denne vel at mærke har en trådløs adgang. Ellers er man helt afhængig af at have et access point for at skabe det trådløse netværk.
Hvornår har jeg brug for et access point?
- Når du har brug for at forlænge det trådløse internetsignal til flere/mange rum.
- Når du har brug for at tilkoble mange personer på det samme trådløse netværk (mere end 20 personer).
Hvis du har brug for at forlænge signalet på dit trådløse netværk, kan du gøre dette ved at tilføje et ekstra access point.
Du kan således forbinde et access point til routeren med et langt kabel, og dermed oprette adgang til det trådløse netværk længere væk end routeren kan klare at sende det trådløse signal.
Dette giver god mening, hvis du har et meget stort hus, eller hvis et stort kontormiljø skal give rigtig mange personer adgang til internettet. Så er det ikke sikkert de allesammen sidder tæt nok på routeren, til at få adgang til at logge på der.
Så er den smarteste løsning ofte at tilføje nogle access points rundt omkring i lokalerne.
Derved udvider og forlænger vi internetsignalet, så alle får et bedre signal og kan komme på en stabil internetforbindelse.
Derfor er firmaer glade for access points
I virksomheder vil du ofte støde på disse access points.
Grunden er at dette access point typisk kan håndtere op til 60 samtidige forbindelser. Ved at installere access points ud over hele forretningsbygningen, kan alle rum få adgang til at komme på nettet (uden afbrydelser).
Det er særligt smart når du bevæger dig rundt i bygningen.
Så vil du nemlig kunne skifte fra access point til access point, uden at opleve at du hopper af og på internettet hele tiden. Det sker som en kontinuerlig forbindelse uden afbrydelser.
Derfor møder du ofte disse enheder hos større og mindre virksomheder, hvor der er mange personer, der skal have adgang til netværket samtidig.
Det er naturligvis helt genialt og en vital funktion, når man har mange medarbejdere, der bevæger sig rundt i en kontorbygning i løbet af arbejdsdagen.
Øvrige fordele
Med den rigtige omsætning kan du også begrænse gæsters adgang til vigtige dele af det trådløse internet i en bygning.
Nogle access points giver også en IT administrator mulighed for at få et overblik over hele det trådløse internet. Herfra kan han oprette et sikkert trådløst netværk, og også håndtere op til flere gæstenetværk.
Derved slipper han for at skulle vedligeholde en masse separate netværk for hvert forbindelsespunkt.
Hvad betyder DHCP?
Dette er en mere avanceret funktion, som du finder hos nogle access points.
Bag denne forkortelse gemmer sig ordene: Dynamic Host Configuration Protocol.
Dette er som sagt en funktion som kun nogle access points har. Når denne funktion er til rådighed, kan en netværksadministrator tildele forskellige IP-adresser til de computere, som er koblet på det trådløse netværk.
Det foregår på den måde, at netkortet i computeren undersøger om der er en DHCP server på netværket.
Hvis det er tilfældet spørger den efter en unik IP adresse. Denne tildeles fra DHCP serveren, og så er der styr på det.