Kort sagt er en IP-adresse et nummer, som bruges til at identificere din computer (eller mobil/tablet) på Internettet. “IP” er en forkortelse af “Internet Protokol”.
Protokol betyder “regelsæt”, og henviser til at det er en standard, som er fælles for alle enheder i verden, som logges på Internettet. Et trådløst internet (Wi-Fi) har en IP-adresse, som er fælles for alle enheder der logges på nettet. Dvs. at hvis I er flere som surfer på samme trådløse Wi-Fi netværk, så har I alle den samme IP-adresse.
hop til afsnit..
Hvad er min IP-adresse?
Du kan finde din IP-adresse via diverse webservices, og vi har også en service her, hvor du kan se din IP.
Du kan se din IP-adresse med det samme, ved at køre denne speedtest, som også viser dig din internethastighed
>> Tag speedtesten her (åbner nyt vindue).
Når du har taget testen får du denne skærm frem, hvor du kan se din IP-adresse:
Dynamisk vs. fast IP-adresse
Du har enten en fast IP-adresse eller en dynamisk IP-adresse. Forskellen er, som navnet antyder, at en fast IP-adresse ikke ændres over tid, men er den samme hver gang du logger på nettet. Det kan være en fordel i nogle tilfælde med en fast adresse:
- Hvis du arbejder hjemmefra, og din arbejdsplads har brug for at kende din IP, så de kan logge dig på virksomhedens interne netværk.
- Fx. hvis du er udvikler og skal have adgang til en ny hjemmeside under udarbejdning. Så arbejdes der typisk i et testmiljø, og en af de måder at holde hjemmesiden privat (indtil den er færdig), er at sørge for at den kun kan findes af forhånds-godkendte IP’er.
- Hvis du ALTID skal være på. Når IP-adressen skiftes er der nemlig ikke netforbindelse.
Det koster typisk lidt ekstra at få en fast IP, og det er ikke alle internetudbydere som tilbyder det.
Du kan fx. få en fast IP-adresse hos disse udbydere:
- YouSee – 50 kr /måned for fast IP – Se mere her
- Hiper – 19 kr/måned for fast IP – Se mere her
- Stofa – 29 kr / måned for fast IP – Se mere her
- Fullrate – ? kr / måned for fast IP – Se mere her
Som udgangspunkt har du altid en dynamisk IP. Bruger du mobildata eller mobilt bredbånd, så har du altid en dynamisk IP, dvs. at den ofte ændres. Det sker typisk når du logger af og på nettet eller genstarter din mobil eller tablet.
Hvem kender min IP og hvor logges den?
Din IP-adresse logges hos din Interetudbyder (også kaldet ISP: Internet Service Provider). Dvs. hvis du fx. bruger Stofa som udbyder, så vil de gemme oplysninger om hvilke hjemmesider din IP besøger. Det betyder også, at du skal være lidt forsigtig med at lade fremmede anvende dit netværk (eller kende koden til dit Wi-Fi), da det kan falde tilbage på dig, hvis de besøger nogle uheldige hjemmesider, eller på anden måde bryder loven via din internetforbindelse.
Det bruges fx. når Politiet skal efterforske sager, hvor der er foregået kriminalitet via Internettet.
Herudover kan disse personer også typisk se din IP-adresse:
- Hjemmesider du besøger
- Forums (Moderatorer kan blokere en IP)
- Blogs (en blogger kan blokere for comments)
- Youtube (en Youtuber kan blokere for comments)
- Osv.
Kan jeg skjule min IP-adresse?
Hvis du ønsker at browse anonymt er der flere måder at gøre det på. Vi har skrevet et separat post omkring hvordan anonym browsing.
Hvad kan man læse ud af IP-adressen?
Din IP afslører din geografiske adresse, men ikke særligt præcist. Fx. er min IP-adresses lokation ligenu “Åbyhøj”, som dækker over ca. 13.000 husstande. Dvs. at besøger du en side, og de har logget din IP, kan de ikke møde op på din adresse sådan uden videre. Så vil de skulle omkring din internetudbyder, og få mere præcis data udleveret fra dem. De kan derimod sagtens blokere din IP fra at besøge deres hjemmeside. Men så kan du fx. blot besøge siden fra en ny IP (fx. ved at lave internetdeling fra din mobiltelefon, som vil give dig en anden IP end dit Wi-Fi.).
Det betyder dog ikke, at du kan være helt tryg.
Denne case fra The Canadian Privacy Commission (OPC) viser hvor meget data man kan finde, blot ved at følge information om internetaktivitet fra en bestemt IP. Ved blot at google en IP, som var brugt til at redigere en side på Wikipedia (offentlig tilgængelig info) fandt de bl.a.:
- Andre ting personen havde redigeret
- Chat-rum personen har besøgt
- Osv.
På den måde vil det i mange tilfælde være muligt at lægge brikkerne sammen, og gætte sig frem til hvilken person, der befinder sig på den anden side af skærmen. Men det kræver naturligvis lidt gravearbejde.
En IP-adresse er opbygget af 4 tal-sæt tal, som er adskilt af punktum på denne måde:
- 12.1234.1234.12
- 1.123.1234.12
Tallene mellem hvert punktum består af 1-4 cifre.