De fleste af os bruger dem på den ene eller anden måde, hvor hvordan fungerer antivirusprogrammer? I denne artikel forklarer vi præcis hvordan antivirusprogrammer virker, og hvilke funktioner de typisk har.
Hvordan virker antivirusprogrammer? Et antivirusprogram tjekker filer og programmer inden du åbner dem. De fleste antivirusprogrammer har også en funktion, hvor du scanner hele din computer igennem. Programmet skal løbende opdateres, for at kunne beskytte mod de seneste trusler.
Lad os se nærmere på hvordan det hele fungerer i praksis.
**Vi anbefaler at tage et kik på Duka PC’s antivirus løsning. Den er rigtig god hvis du ikke er super tech-kyndig og ønsker en god dansk kundeservice med et seriøst produkt.**
hop til afsnit..
- Sådan virker dit antivirus program
- Hvordan ved mit antivirusprogram om noget er en virus?
- Hvor ofte skal jeg køre mit antivirusprogram?
- Bør jeg installere FLERE antivirusprogrammer på min computer?
- Hvilken antivirusprogrammer er bedst?
- Hvordan ved jeg om jeg har fået virus?
- Kan jeg få virus på min mobil?
- Afslutningsvis…
Sådan virker dit antivirus program
Et antivirusprogram scanner og tjekker din computer på forskellige måder. Her er nogle af de typiske måder, som et antivirusprogram beskytter din computer i den daglige brug.
Løbende tjek af programmer filer
Hver gang du åbner et program, eller en film på din computer, vil dit antivirusprogram først tjekke det igennem. Det skal i baggrunden, uden at du opdager det.
Det kaldes typisk for “On-access scanning”, og henviser til at denne scanning foregår hver gang du beder systemet starte et program eller åbne en fil.
Dette sker også hver gang du henter en fil fra internettet. Så sørger antivirusprogrammet for at skanne filen, før du kan åbne den.
Dette langt hen ad vejen automatisk på en Mac computer, da denne del er bygget ind i styresystemet. Her kan du læse mere om hvorvidt en Mac computer har brug for antivirus.
Tjek af hele systemet
Du kan også vælge at køre en kompletscanning af hele din computer, og derved få tjekket det hele en gang for alle.
Det er typisk en god idé at gøre, hver gang du installerer et nyt antivirusprogram, eller hvis du ikke har brugt antivirus et stykke tid.
Det kan tage ret lang tid, og derfor er det ikke noget du skal gøre hver gang du åbner computeren. Den daglige anmeldelse af programmet, foregår ved at alt tjekkes hver gang du åbner et program, som vi forklarede ovenfor.
Det er en god ide at læse anbefalingerne, du får sammen med programmet, man som minimum bør du nok tjekke hele din computer en gang om måneden.
Hvordan ved mit antivirusprogram om noget er en virus?
Et antivirusprogram har en fil, som er en liste over alle de viruser og trusler som den kender til. Derfor er det meget vigtigt, at du altid opdatere dit antivirusprogram, hver eneste gang der er en opdatering.
Det kommer vi tilbage til.
Denne fil er den vigtigste del af dit antivirusprogram, og det er denne liste, der afgør hvor effektivt et antivirus programm er.
De fleste programmer benytter også en teknologi, hvor de opdaterer listen på tværs af alle brugerne. Det vil sige, at når en en bruger får en virus, som slap igennem sikkerhedsnettet, bliver alle de andre instanser automatisk opdateret, så det ikke sker andre steder.
Det er en rigtig god måde at holde systemet levende og opdateret på.
Der bliver brugt rigtig store beløber på hele tiden at finde og kende de nyeste viruser, så antivirusprogrammerne kan være helt up-to-date, og give dig optimal beskyttelse.
Hvor ofte skal jeg køre mit antivirusprogram?
Det kommer an på hvordan og hvor meget du bruger internettet.
Hvis du ofte besøger hjemmesider, hvor du føler der kan være trusler, eller hvis du henter mange filer fra nettet, skal du ofte køre dit antivirus program. Det kan være fint at køre det dagligt, i perioder hvor du henter filer du ikke er tryg ved.
Ellers kan det også være fin at gøre det en gang om ugen. Hvis du benytter internettet uden at hente programmer og filer ned på din computer, er det fint med en ugentlig scanning.
Du skal sørge for at dit antivirusprogram altid er aktivt i baggrunden. Derved får du altid tjekket alle filer indne du åbner dem, og det gælder også når du henter ting fra nettet.
Dernæst skal du være opmærksom på at få installeret alle opdateringer med det samme.
Sørg for at få opdateret med det samme opdateringen er tilgængelig, så listen med trusler og kendte viruser altid er 100 % opdateret.
Hvis du er bekymret for at du har fået en virus, skal du altid opdatere dit antivirus program, og køre en komplet scanning af hele din computer.
Bør jeg installere FLERE antivirusprogrammer på min computer?
Du kan fint anvende flere forskellige antivirusprogrammer samtidig. Men hvis du bruger en seriøs udbyder, og betaler lidt for at bruge denne, behøver du sjældent bruge mere end en.
Når du bruger flere, valgte også bruge flere kræfter af din computer. Det kan derfor let påvirke din computers performance, hvis du har for mange antivirusprogrammer kørende samtidig.
Som sagt vil antivirusprogrammer altid være aktive i baggrunden på din computer, og listen med aktive programmer skal vi prøve at minimere. De vil nemlig være medvirkende til at din computer bliver presset, og dermed ikke holder så længe. Eller måske vil de få din maskine til at larme (blæseren).
Hvilken antivirusprogrammer er bedst?
Der findes rigtig mange antivirusprogrammer i dag, og det afhænger af hvilken slags computer du har, og hvordan du bruger den.
I mange tilfælde vil du også få et godt tilbud på et program, når du køber din computer, og nogle gange er det forud installeret fra din forhandler.
Vi har lavet en separat artikel med alt du skal vide om de bedste antivirus programmer.
Hvordan ved jeg om jeg har fået virus?
Hvis du er tvivl om din computer har fået virus, skal du naturligvis først køre en komplet scanning af hele din computer med dit antivirusprogram.
Men du kan aldrig være 100 % sikker på, at dit program finder alle viruser og trusler, som kan skade din computer. Derfor kan du bruge den liste, til at holde øje med din computers tilstand.
Tegn på at din computer har fået virus:
- Den bliver langsomVis mig hvad der
Dette er langtfra altid e tegn på at du fået virus. Det kan også skyldesOrd, at det program kører i et loop. På en Max kan du tjekke om et program bruger særligt meget processor kraft ved at tjekke Programmer > Hjælpeprogrammer > aktivitetsovervågning.
På en PC kan du gøre det med programmet “Task manager”. - Mærkelige pop-ups og fejlbeskeder
Hvis du oplever mærkelig pop-up’s, eller får fejlbeskeder, som typisk ikke ligner noget fra Windows, skal du også være på vagt. Bemærk at de også kan nu være camoufleret som en systemfejl, men hvis du synes det virker mærkeligt, skal du scanne din computer. - Mærkelige viderestillinger når du surfer nettet
Dette er en klassisk følge af virus. Hver gang du går ind på forskellige hjemmesider, vil du opleve at dine links tager dig til andre sider, end de normalvis gør. Så har du næsten helt sikkert fået virus, og så det tid til at tjekke din computer godt igennem. - Computeren fryser i korte perioder
Hvis computeren hele tiden fryser lidt, inden du kan fortsætte et program, skal du også være ekstra på vagt. Det kan være et tegn på, at der kører nogle programmer i baggrunden, som bruger din computers kraft.
Kan jeg få virus på min mobil?
Ja. Der findes efterhånden flere og flere avancerede viruser, som også målrettes mobiltelefoner og tablets.
Vi har lavet en separat artikel med alt du skal vide om antivirus til mobiler.
Afslutningsvis…
Jeg håber du er blevet lidt klogere på hvordan dit antivirusprogrogram fungerer.
**Vi anbefaler at tage et kik på Duka PC’s antivirus løsning. Den er rigtig god hvis du ikke er super tech-kyndig og ønsker en god dansk kundeservice med et seriøst produkt.**
Det vigtigste du skal huske fra denne artikel, er at du altid skal installere opdateringer så hurtigt som muligt.
Derudover skal du sørge for at tjekke din computer ofte, hvis du henter filer og programmer fra internettet, som du ikke har fuld tillid til.
Held og lykke med dit nye antivirusprogram!