(Links åbner i nyt vindue)
Der bliver stillet større og større krav til, hvad en sommerhus skal være udstyret med, før det er et attraktivt lejemål. Engang var sommerhusene det sted, hvor hele familien tog hen for at koble helt af.
Sommerhuset har stadigvæk den samme rolle i folks bevidsthed, men det er blevet svært at slappe af uden internettet. Selvom internettet er den største stressfaktor for langt de fleste mennesker, fordi det er der, at de bliver notificeret om aktivitet på Facebook, LinkedIn, Snapchat, arbejdspladsen og vennekredsen, så er det blevet et absolut must-have i sommerhusene.
Der er blot et stort problem med at tilbyde internettet som sommerhusejer og det er, at langt de fleste sommerhuse ligger i det vi populært kalder for ”udkantsdanmark” eller med andre ord øde steder, hvor internetdækningen til tider er mangelfuld.
Et godt redskab til at undersøge interndækningen er, at langt de fleste internetudbydere har lavet nogle vejledende dækningskort, som giver forbrugerne en idé om, hvor god dækningen er.
Se i øvrigt internetmulighederne for en række danske byer her.
Mobilt bredbånd er vejen frem
Det mobile bredbånd har udviklet sig meget siden dengang vi kaldte det for 2G. I dag er der de tre forskellige slags signaltyper til rådighed som er 2G, 3G og 4G. 5G er også på vej! Før man investerer i et mobilt bredbånd til sit sommerhus og dermed tager en beslutning om hastighedstype, så er det vigtigt at forstå og afdække sit behov.
Vi har en oversigt over mobildækning hos alle udbydere her.
2G som er den dårligste af forbindelser kan næsten kun bruges til at tale i telefon, hvilket betyder, at hvis behovet er surfing på internettet, så er det en dårlig løsning, fordi 2G er meget langsom til at hente data ned.
3G derimod kan under optimale forhold sagtens hente data ned og kan samtidig bruges til telefoni. Med et 3G abonnement er det muligt at få tocifrede Mbit hastigheder. 3G er også den hastighedstype, som dækker den største del af landet med op til 90 %.
4G er den nye superhurtige løsning til, hvis behovet kun omfatter internetsurfing. Du kan opnå nogle rigtig hurtige download- og uploadtider. 4G dækker 60 – 80 % af Danmark, så det er det vigtigt at konsultere dækningskortene, som udbyderne har gjort tilgængelig på deres hjemmesider.
I Danmark er det kun nødvendigt at tjekke 3, TDC og enten Telia eller Telenors dækningskort. Grunden til dette er, at de andre udbydere af mobilt bredbånd enten er ejet af de ovenstående virksomheder eller lejer sig ind på deres master.
Alternativet til mobilt bredbånd (Net1)
Hvis der i dit sommerhusområde ikke er dækning på det mobile bredbånd er der en ekstra mulighed i form af en virksomhed, som hedder Net1. De har specialiseret sig i at dække de områder på dækningskortet, hvor de store kommercielle virksomheder ikke performer godt nok.
Læs mere her om Net1.
Deres forretningsmodel er derfor at målrette deres produkt de steder i Danmark, hvor de store kommercielle virksomheders signal er allerdårligst. Det drejer sig blandt andet om kystområder, sommerhusområder m.m..
Hvad skal du gøre i dit sommerhus?
Når ens behov skal afdækkes, så er der nogle ret væsentlige distinktioner, som f.eks. er sommerhuset forbeholdt udlejning eller ej? Dette er vigtigt, fordi langt de fleste udlejninger i dag foregår over nettet og noget af det, som lejere orienterer sig efter netop er om, der er et tilgængeligt wifi.
I situationen, hvor sommerhuset er forbeholdt udlejning er det anbefalelsesværdigt at tilbyde en internetforbindelse, som er stabil og hurtigt, derfor vil alt under 10 Mbit være for lidt. Kan du få en af de større udbydere som Fullrate, YouSee, Hiper eller Kviknet, så går efter det. Grunden til dette er, at når folk tager på ferie i dag, så streamer de Netflix, spiller online computerspil og surfer.
Alt dette foregår samtidig, fordi det er søsteren, som ser Netflix, brormand spiller online computerspil imens mor og far tjekker nyhederne og i smug deres arbejdsmail.
Så mens vi venter på at hele Danmark kommer med på hastigheden, må vi nøjes med de hastigheder der er i yderområderne.
Ligger dit sommerhus omkring Århus området, så kan du finde en oversigt her over alle internetudbydernes butikker i Århus.
Kan man dele med naboen?
I sommerhuset er det ofte ikke nødvendigt med en super hurtig forbindelse eller for den sags skyld ret meget data, da man ofte blot bruger det nogle uger ad gangen (forudsat at det ikke lejes ud ret meget).
Derfor kan det virke nærliggende at dele internetforbindelsen med nabohuset, så regningen ikke bliver så høj.
Det er lidt forskelligt hvordan reglerne er hos de forskellige udbydere, men regel giver det ikke så meget mening at dele, da man ofte har forskellige behov alt efter om man streamer meget (kræver store mængder data), eller man blot ønsker at kunne sende nogle mails og tjekke nyheder (kræver kun lidt data).