Det lyder smart at bruge hjemmets stikkontakter til at dele internettet til hele husstanden. Så slipper man for at opsætte routere og access points over hele huset.
Men hvordan fungerer det?
Og hvordan gør man det rent praktisk?
Det ser vi nærmere på her, hvor vi fortæller dig alt du har brug for at vide.
hop til afsnit..
Sådan deler du trådløst internet via stikkontakter
Det kaldes populært for en “powerline-løsning”, og kræver ikke det store udstyr udover din router og dine stikkontakter.
Du monterer blot en række adaptere i dine stikkontakter, og så kan internettet sendes rundt i hele huset via dit elnet.
Sådan gør du:
- Først opsætter du den første powerline adapter i stikkontakten.
- Denne forbindes direkte til dit modem eller din router. Det klarer du med et almindeligt internetkabel, og så er du igang.
- Hernæst opsætter du adapterne i alle de stikkontakter du ønsker, og dit wi-fi er klar til at servicere alle dine enheder (mobiler, tablets, computere osv.). De næste adaptere du opsætter, vil automatisk finde og tilkoble sig på den første enhed.
- Med et enkelt tryk på alle adapterne, kan du kryptere dit internet. Det er en rigtig god ting at gøre, da du ellers risikerer at naboen og tilfældige forbipasserende kobler sig på dit net.
Det kan være meget uheldigt, hvis de ender med at nappe din båndbredde, eller værre endnu, hvis de anvender din forbindelse til ulovlige handlinger. Det er nemlig dig som ejer af forbindelsen, der er ansvarlig for brugen!
Bemærk at det ikke er alle typerne af powerline adapterne, som kan levere trådløst internet.
Mange af de forskellige typer på markedet, kan kun levere en kablet forbindelse til din computer. I så fald er det ikke muligt at tilkoblet iPads, mobiler og andre transportable internetenheder.
Kablede adaptorer giver den hurtigste netforbindelse, men i dag er vi jo vant til at have trådløst internet, så det giver ikke så meget mening.
Så sørg for at tjekke, at systemet rent faktisk kan lave et trådløst internet wi-fi, inden du investerer i for mange adaptere. Det kan nemlig hurtigt blive en dyr omgang, hvis du køber 20-30 adaptere, og derefter finder ud af at du ikke har lavet et trådløst netværk.
Du kan fint bruge adapterne på tværs af sikringsgrupper, så du ikke skal have mere end én adaptor, som er tilkoblet modemet. Og du kan anvende over 50 adaptore, så det er let at få nettet spredt til hele matriklen!
FORDELE ved internet via stikkontakter
Der er mange gode ting at sige om denne måde at levere internet rundt i dit hus.
- Først og fremmest er den meget nem måde at installere internettet på. Du behøver ikke vide noget om sendefrekvenser, IP-adresser, router opsætning osv. Det kan gøres uden kendskab til alle disse ting.
- Dernæst at det er rigtig smart system, hvis du har ikke stort hus, hvor der er langt rundt for internetsignalet. Det kan nemlig hurtigt blive meget besværligt at trække kabler og accesspoints rundt i en stor villa. Særligt hvis der er beton og tykke mure, kan det være svært for wi-fi at trænge ind i alle rummene.
- Hastigheden er god. De fleste systemer kan i dag trække flere hundrede Mbit, som er rigtig flot og hurtigt.
- Strømforbruget er lavt ved brug af powerline adapterne i sammenligning med almindelige routere. Det er en væsentlig ting, da systemerne jo typisk kører hele døgnet rundt.
- Du vil have en lavere latency end ved almindeligt wi-fi, så længe du har et mindre hus. Hvis der kommer meget langt mellem udtagene, vil du opleve at nettet bliver langsommere. Men hvis du har et hus på 100-200 kvm vil du formodentlig ikke opleve problemer med dette.
ULEMPER ved internet via stikkontakter
- Én af ulemperne er, at mange af systemerne ikke er lavet til trådløst internet. Som blev fortalt oven for, er dette noget du skal være helt klar inden du køber udstyret.
- En anden ulempe kan være prisen. Det kan hurtigt komme til at koste dig 500- 700 kr per adaptor, og hvis du skal bruge 8-10 stks bliver total prisen tæt på 6.000-7.000 kr. Det er en stor udskrivning, og så er du sikkert bedre stillet med at købe nogle kabler og nogle access points. Her kan du se hvordan du opsætter access points.
- Mange systemer kan ikke fungere på tværs af elgrupper. Så det er noget du skal tjekke inden du køber til et stort hus med mange elgrupper. Dette er dog noget der udvikles på hele tiden.
- Hvis du har et gammelt elnet, eller hvis der er langt mellem elstikkene, kan det gå ud over hastigheden. Og her kan en kablet forbindelse til et access point være en hurtigere forbindelse.
Det er vigtigt at du anvender udstyr, som er mærket med HomePlug AV-logoet. Det ser sådan ud:
Det er en standard, som sørger for at udstyr snakker sammen, og som sikrer at du ikke får nogle flaskehalse på opsætningen, som begrænser din hastighed. Alt udstyret, som er mærket med dette certifikat, vil kunne levere internettet videre med en høj hastighed rundt i hele huset.
Der findes ligeledes en sammenslutning som kaldes “Homeplug Powerline Alliance”, som arbejder med at standardisere og ensrette kvaliteten og hastighederne.
Hvor hurtige hastigheder kan leveres via strømmen?
De seneste test vi har set, har vist hastigheder op på mellem 200 til 400 Mbit. Det er rigtig rigtig hurtigt, og helt klart nok til næsten alle danske husstande. Med mindre du vil have de allerhurtigste fibernet, som kan komme op omkring 1000 Mbit, men i praksis kan det sjældent lad sig gøre uanset.
Der er derfor ikke længere rigtigt nogle begrænsninger i forhold til hastigheden, når vi taler om internet via powerline.
Det er dog kun indenfor de seneste få år, at teknologien er blevet så hurtigt.
Hvordan kan internet deles via elnettet?
Løsningen og teknologien bag dette, har været kendt igen skal lang tid. Men teknologien har ganske enkelt ikke været udviklet nok, til at den var brugbar i de danske hjem.
I Danmark er vi nemlig vant til at have meget hurtige internetforbindelser, og de tidlige versioner kunne kunne leverer ca. 10-15 Mbit, som er langt under de hastigheder vi anvender i dag.
Elnettet kører på bestemte frekvenser, og powerline systemet kører en anden frenvens indover det samme signal, som lægger sig oveni signalet. Dermed kan du sende dataene sammen med strømmen, uafhængtigt af strømmen.
På denne måde fungerer systemet på mange punkter ligesom Internet, der leveres via kabel-tv eller telefonforbindelsen. Her vil internetsignalet også lægge sig oven i et andet signal, ved at udnytte de forskellige frekvenser, der kan sendes med i kablerne.
Jo flere powerline adaptorere du sætter op på dit netværk, og jo længere der er imellem disse, jo langsommere vil du opleve dit internet bliver. Det minder også om de udfordringer, som vi kender fra kobberkablerne, der leverer bredbånd til de fleste danske husstande. Jo længere der er til en internetcentral, jo langsommere blier dit internetsignal. Ganske enkelt fordi kablerne bliver for lange, og der er et datatab i hastighed for hver ekstra meter kabel der kræves for at nå din husstand.
Må jeg selv opsætte powerline netværket?
Ja. Fordi det er så enkelt, at du ikke behøver at rode rundt med elektriske installationer og så videre, må du gerne gøre det selv.
Med vores guide i toppen af denne artikel, tager det dig formodentlig ikke mere end 5 minutter at opsætte netværket selv.
Her vil der ofte være en del penge at spare, da du slipper for at trække internetkabler over hele huset, og forbinde det hele med access points og routere.
Du skal kun have fat i en elektriker eller montør, hvis du skal til at rode med dine sikringsgrupper, eller du ønsker at opsætte nye stikkontakter. Det er ikke noget man må gøre selv som privatperson, her skal der altid en autoriseret håndværker til.
Anmeldelser af powerline udstyret
Der findes mange anmeldelser af de forskellige udbydere, når man kikker på fx. Amazon.
Næsten alle procenterne og de forskellige mærker indenfor powerline adaptere, har mellem fire og fem stjerner ud af fem mulige. Det viser at folk generelt er rigtig glade og tilfredse med teknologien.
Det var faktisk ikke muligt at finde en eneste powerliner adapter på hele side et, som ikke havde mindst fire stjerner ud af fem mulige.
Her er nogle af de primære ting folk fremhæver i anmeldelserne:
- Systemet er let at indstallere
- Det fungerer godt til gaming (pga. lav ping og latency)
Særligt gamerne virker til at være rigtig glade for denne løsning, da de oplever meget lille tab af hastighed og “støj på linjen), hvilket er meget vigtigt, nå rman skal være hurtigst på aftrækkeren! - En begrænsning på hastigheden
Det er ikke muligt at komme over 1.000 Mbit, men det er LANGT de færreste der kan få så hurtigt internet uanset, som vi også nævnte længere oppe i artiklen. - Høj stabilitet
Folk nævner i anmeldelserne, at der er meget få udfald på netværket, når det er opsat via elnettet. Det giver en stabilitet, der minder om hvor stabilt elnettet er, da der ikke er samme interferens fra andre apparater. Dette er noget der kan skabe problemer på almindelige wi-fi opsæninger, hvor der kan skabes støj på signalet fra bluetooth og meget andet.
Teknologien er dog også en hel del ældre end folk tror. Den er blot først blevet mere udbredt indenfor de senere år, da der har været lidt problemer med standarder og udstyr, som ikke kunne levere høj nok hastighed.