Hvis du er helt grøn til WordPress, og aldrig har prøvet at opsætte en hjemmeside, købe hosting, eller registrere et domænenavn før, så er denne guide skræddersyet til dig.
Jeg har efterhånden arbejdet med WordPress hjemmesider og blogs I en årrække, og har oprettet mere end 100 WordPress hjemmesider.
Nu skal vi se på hvordan man opsætter WordPress korrekt i første hug.
hop til afsnit..
Du kan selv vælge, om du ønsker at bruge dit eget domæne (fx. ditnavn.dk), eller om du ønsker at have din hjemmeside på fx wordpress.com, blogger.com. Det er gratis at have sin hjemmeside på en af de sidstnævnte domæner, men for mange er det sjovere at have sit helt eget navn på hjemmesiden.
Brug mine rabatkoder til billig hosting og webhotel.
Det er dog ikke nok at have et domænenavn, der skal også være et webhotel, hvor dine hjemmesidefiler ligger.
Det lyder sikkert allerede lidt teknisk, men du behøver faktisk ikke vide noget som helst om hvad et webhotel er, for det køber man sammen med domænenavnet hos hostingfirmaet.
Inden du bestiller hosting til dit domæne, kan du overveje, om du vil købe domænenavnet for blot ét år (korteste mulige periode), eller om du vil registrere det en længere periode. Det er muligt at registrere et domæne i mange år, det dog ikke alle hostingfirmaer som tilbyder det på deres hjemmeside, men hvis du kontakter dem kan det som regel lade sig gøre.
Jeg plejer at sætte auto-fornyelse til på de domænenavne, som jeg ved at vil bruge i lang tid frem.
På den måde sikrer jeg, at jeg ikke glemmer at forny, og at en anden person nupper navnet, og jeg så skal starte forfra med et nyt domænenavn.
Spar 25% på webhotel m. koden “3GRATIS” på denne side (unoeuro)
[udbydere cat=”ho” col=”3″ showcol=”1,3,4″]
Vi anbefaler altid Unoeuro, da de har den bedste kombination af pris og oppetid, dvs. et minimum af nedbrud. Derudover har de en meget nem 1-klik installation af WordPress, som kan gøres hurtigt og simpelt.
Det eneste du skal sørge for, når du har indtastet det domænenavn du ønsker, er at vælge den billigste hosting (ca. 18 kr/mnd). det er den pakke som hedder “Basic Suite”.
Du kan også vælge en større hostingpakke, hvis du ved at du kommer til at bruge rigtig meget plads, eller hvis du flytter en større hjemmeside over på dit eget domæne, og derfor har brug for meget plads på serveren.
Ved det næste skridt vælger du “produkttype: PHP”, og indtaster en adgangskode.
Herefter skal du blot udfylde dine adresseoplysninger og betalingsoplysninger, og så er du allerede i mål.
Bekræft domænet hos dk-hostmaster
Nu skulle du gerne modtage en e-mail fra DK-hostmaster, som beder dig om at bekræfte, at du ønsker at købe dette domænenavn. Det skal man altid gøre, når man køber et .dk domæne navn. (Hvis du køber andre domæner end .dk, er dette skridt ikke nødvendigt.)
Du modtager også to emails fra Unoeuro, med en række koder og informationer, som du skal gemme. I denne e-mail er der et link, som tager dig til kontrolpanelet hos Unoeuro, hvor vi skal oprette din hjemmeside.
Klik på den og log ind.
Installér WordPress på dit nye webhotel
Hvis du hoster hos Unoeuro:
Hvis du har valgt Unoeuro som hostingudbyder (se link ovenfor), så er det rigtig nemt. Klik på “webhotellet” i dit kontrolpanel, og vælg “1-Click installer” i menuen.
Klik på WordPress, og under “URL” vælger du det tilknyttede domæne.
Du kan nu vælge et “Tabel præfiks”, og det felt skal du bare efterlade tomt. Så udfylder du “login” og “password”, som bliver du skal bruge senere når du skal logge in på din hjemmeside, så det er også vigtigt at du noterer disse et sted som kun du kender.
“Site name” kan du kalde hvad du ønsker, det er let at ændre senere, og sørg for at vælge “Dansk” som installationssprog.
Klik “Installer”.
Hvis du vil installere WordPress manuelt:
Hvis du fx. ikke bruger Unoeuro, eller du bare ønsker at installere WordPress manuelt, så kan du hente det som en zip-fil på wordpress.org/
Logind på din nye hjemmeside
Tillykke, du har nu oprettet en hjemmeside!
Du modtager en mail om at der er installeret WordPress på dit domæne, og der er et link til at logge ind i systemet, hvor du kan styre alt vedrørende dit nye website / blog.
Her kan du logge ind med det login og password du netop valgte, Da du installerede wordpress, og nu skal vi til at installere de såkaldte plugins, som er den måde man tilføjer ting i WordPress.
Nu vil du se dette skærmvindue:
Installér et sikkerhedsplugin
Nu er det tid til at arbejde med opsætningen af din hjemmeside. Det første jeg altid gør, når jeg har oprettet en ny hjemmeside, er at sørge for at det kun er mig, der kommer ind på den. Vi ønsker ikke uventede gæster (hackere) på besøg.
Nu finder du ud af, hvor let det er at arbejde med WordPress. Det fede er nemlig, at der lige er et hav af gratis udvidelser (kaldes plugins) og muligheder, som man gratis kan benytte sig af.
I menuen til venstre skal du klikke på “Plugins”, hvorefter du skal klikke på knappen “Tilføj Nyt” øverst, og bruge søgefeltet.
Søg efter: “iThemes”. Det er det mest brugte gratis plugin, som sørger for at det kun er dig, der kan logge ind på din side, et såkaldt sikkerhedsplugin.
Find plugin’et og klik “Installer nu”.
Nu installeres dette plugin, og du kommer til en skærm hvor du skal klikke på linket der hedder “Aktiver plugin”, og så kommer der et nyt menupunkt nederst i venstre kolonne som hedder “Security”.
Klik på den og vælg “One click secure”, så er du allerede godt i gang. Du kan også læse om alle de andre indstillinger i dette plugin, ved at Google dig lidt frem omkring dette plugin.
Vælg et design til din hjemmeside
Der ligger masser af designskabeloner til WordPress, som er gratis. Det kaldes “Temaer”, og du vælger dem ved at køre musen hen over menuen “Udseende” til venstre, og klikke på “Temaer”.
Her kan du se at der allerede er installeret nogle forskellige temaer, Som du blot kan klikke på for at aktivere.
Så snart du har aktiveret et tema, kan du med det samme se det på forsiden af din hjemmeside. Prøv at aktivere de forskellige temaer, eller installere et nyt tema. Det fungerer lidt på samme måde som da du installerede et plugin.
Du klikker igen på knappen “tilføj nyt” i toppen, og så kan du søge blandt de mange temaer, og installere et du kan lide.
Opret din første side på din hjemmeside
Så er det tid til at få fyldt noget det indhold på din nye hjemmeside.
Her kan du vælge imellem at oprette det som wordpress kalder en side eller et indlæg. Forskellen på en side og et indlæg er minimal, og skyldes at WordPress som udgangspunkt er lavet til blogging.
En blog er tænkt som en række skriverier, som kommer i en bestemt rækkefølge. Det er ideen med de såkaldte indlæg, at de kan præsenteres i en lang liste eksempelvis på forsiden.
Du kan også vælge kun at oprette sider, og koble dem på den menu, som man ser en ny side hver gang man klikker på et menupunkt.
Vi kan starte med at oprette en side.
Det gør du ved at køre musen over menuen der hedder “sider” og klikke “tilføj ny”. Der kan du med det samme give indholdet på siden en titel, og begynde at skrive det indhold der skal være på siden.
Når du er færdig med at skrive, klikker du på knappen “udgiv” som du finder i højre side.
Det kan være lidt vanskeligt første gang man skal lære menusystemet WordPress. Derfor har jeg lavet det som en lille video, da jeg synes det er lettere end at forklare det med ord.
Se med her:
Menuen placeres lidt forskellige steder afhængigt af dit temas layout.
Held og lykke med dit nye website!