Internetforbindelse er en udfordring, når man kommer langt udenfor civilisationen. Hvordan får man adgang til Internet når man er ude at sejle?
Er du langt væk fra billig bredbånd og fibernet kan det være en udfordring at få god forbindelse. Så må man søge andre veje og der er heldigvis løsninger, som fungerer godt og giver god dækning et godt stykke ud på både vand og vildmark.
Det ser vi nærmere på i denne artikel.
hop til afsnit..
Det er ikke alle der ønsker et cut med omverdenen på turen. Venter man en vigtig arbejdsmail, eller har man brug for at kunne modtage koordinater eller sende et nødsignal, så er det vigtigt at kunne komme online.
Vi har delt denne guide op i tre dele, efter hvor god rækkevide de forskellige løsninger har.
Derfor er den første og billigte løsning den, hvor du skal være tættest på civilisation og den sidste løsning kan bruges stort set alle steder i verden.
Mobilt bredbånd
Prisen på mobilt bredbånd falder næsten kvartalsvist, samtidig med at hastigheden og forbindelsen bliver forbedres år efter år. Udviklingen tyder på, at vi snart kommer til at opleve 5G internet, hvilket formodentlig vil ændre vores brug af mobilt bredbånd helt og aldeles, til at være den primære måde at koble sig på Internettet.
Indtil det sker har det mobile bredbånd en begrænset rækkevidde – særligt når vi kommer ud på vandet.
Det oplever folk i Danmark også på fastlandet. Ikke desto mindre har det dog også mange muligheder.
Køber man det rette udstyr, så er forbindelse noget bedre, hvilket giver større muligheder for brugen af det.
De umiddelbare løsninger med mobilt internet er at bruge et USB modem, men det virker kun, hvis du har en computer eller tablet med.
En anden løsning, med bedre forbindelse, er en mobilt bredbånds-router.
Routeren kan bedre opnå forbindelse og håndtere en række flere enheder en USB-modemmet kan. Den er derfor særlig ideel til de små ture i båden, hvor man ikke sejler at for langt væk fra kysten.
Det bedste abonnement til farvandet omkring de danske kyster er helt klart Net1.dk, som kører på sin egen frekvens, som dækker særligt godt på vand og ved kyststrækningerne.
Net1 kører på en særlig frekvens som fungerer godt i udkantsområder og på vandet, og de kan faktisk levere ganske stabilt Internet selv langt ude fra kysten mellem fx. Danmark og Sverige.
Læs om deres særlige net på deres hjemmeside her.
Du kan også se en fin anmeldelse af Net1 til brug på båden her:
Mobilt bredbånd med ekstern antenne
Er den mobile router ikke løsningen på at få Internet med, så kan et alternativ være at købe en ekstern antenne.
Problemet her er ofte størrelsen.
Personligt vil jeg ikke tage sådan en med mig på vandreturen. Dens helt ideelle formål er båden.
Særligt til de ture, som forbliver i farvand ikke alt for langt væk fra kysten. Den har dog alt andet lige langt større mulighed for forbindelse end mobilt bredbånd uden ekstern antenne.
Satellit Internet – til de øde områder
Satellit Internet fungerer fundamentalt anderledes end det mobile bredbånd.
I stedet for at du opretter kontakt med en antenne på fastlandet, etablerer satellit modtageren en direkte kontakt til en satellit – det er der både fordele og ulemper ved.
En helt klar fordel er ekstrem mobilitet.
Satellit Internet fungerer selv på nogle af verdens mest øde områder, så hvis du er afhængig af telefoni eller internet, men har planlagt en sejltur eller vildmarkstur helt ude for land, lov og ret, så er dette din redning. Hvad enten du er afsted med autocamperen eller motorcyklen, er det altid rart at have kontakt til omverdenen.
Satellit Internetsignal i Nordeuropa med 20 Mbit hastighed
Gea-sat.com tilbyder 20 Mbit forbindelse, som er rigtig hurtigt og godt Internet, som bestemt kan måle sig med bredbånd i de større danske byer.
Det er ganske nyt at man kommer op på 20 Mbit hastighed med satellit teknologien!
Det er dog en dyr løsning, da opstartudstyret omfatter et satellit-modem og en parabolantenne, som koster ca. 3-4.000 kr, og så skal man derefter købe mdt. datapakker, som er væsentlig dyrere end prisen på alm. bredbånd og fibernet.
Det er ikke billigt i opstart, men til gengæld er du sikret en god og stabil forbindelse!
De billigere satellit modems og parabolantenner skal du selv indstille, så de peger i den rigtige retning, og de store af slagsen er designet til selv at kunne rette sig ind mod signalet, og bruges til fx. fragtskibe.
Men med en modtager til ca. 3-4.000 kr skal du blot selv sørge for at pege den rigtige retning (mod satellitten).
Det er typisk denne indstillingsmulighed, som de dyrere modtagere klarer automatisk, hvilket fx. er smart hvis man er på en båd der hele tiden gynger og ændrer kurs.
Man skal dog være opmærksom på at ping-hastigheden er lidt langsommere end ved almindelige internetforbindelser. Den er ca. 600-1000 ms, og det gør at nettet ikke egner sig godt til fx. computerspil som fx. det populære 1.st person shooter spil: “Counter Strike”, hvor man skal have en hurtig responstid, og kunne være hurtig på aftrækkeren.
Det er dog fint til arbejdsbrug.
Satellit internet til campingturen
Satellit-internet kan også anbefales til autocamperen eller campingvognen, fx. i kombination med 100% off-the-grid versionen med mobile solceller.
Når du parkerer vognen, skal du blot op på taget og indstille satellitmodtagen, så den står i den helt rigtige vinkel. Når det er gjort har du Internet, og kan starte op for Netflix eller hvad du nu har lyst til.
En autocamper er for mange lig med ultimativ geografisk frihed, men de fleste har brug for Internet undervejs, og så er det en god ide at investere de 3-4.000 kr til en satellit-modtager.
Satellit kommunikation i de allermest øde områder
Når man kommer helt ud omkring Grønland og Nordpolen, bliver det særligt vanskeligt at kommunikere, fordi der ikke er mange satellitter indstillet til disse øde breddegrader.
Vi har talt med Mads Bentzen Billesø fra Søfartsstyrelsen, som netop arbejder med Internet på skibe omkring Nordpolen. Her benytter man sig af satellitnetværk, som dækker hele jorden, dvs. de har en del satellitter i kredsløb, som kan kommunikere internt, og sende signaler videre over meget store afstande.
En af de virksomheder som har disse satellitter er Iridium.
Iridium dækker godt på Arktis. Et område der er stigende fokus på, fordi det forventes at isen er smeltet om ca. 20-25 år, som vil åbne op for nye ruter for både containerskibe og turistfart. Derfor er der stærke kommercielle kræfter på banen, som også ser et marked for Internet i disse områder på sigt.
Når man kommer helt ud i disse områder er det i dag nogle andre priser man betaler for Internet data. Det er ikke ualmindeligt at betale op til 6 dollar per megabyte. Så det er ikke Netflix der streames på disse skibe!
Priserne forventes dog at falde de kommende år, i takt med at flere og flere skibe sejler i disse farvande. Satellitudbyderne investerer overskud i bedre satellitter, hvilket giver bedre signal og priser på sigt. Samtidig indsamler vi mere og mere data, og alle taler om Big Data, og det kræver lave priser at koble alt på nettet.
Det er ifølge Mads Bentzen Billesø de kommercielle interesser som driver udviklingen på området, og ikke lovgivningsmæssige tiltag.
Et andet af de store firmaer indenfor satellit teknologien er Inmarsat.
De har i modsætning til Iridium den såkaldte GMDSS godkendelse, som står for Global Maritime Distress and Safety System. Det er et system til kommunikation af nødsignaler og koordinering af redningsauktioner. Det er også dette system der bruges til kommunikation med skibene, hvis der pludselig driver en container rundt på havet, eller hvis der er behov for at varsle om vejrmeldinger.
Det er et system som kom i stand efter forliset af Titanic, og bruges fortsat i dag.
Konklusionen
Den rigtige løsning til Internet på trekking turen, sejlturen, motorcyklen eller med autocamperen afhænger af hvor du skal hen, hvor meget data du skal bruge og hvor lang tid du skal være afsted.
Skal du ikke længere væk end du kan benytte mobilt 3G og 4G Internet via det mobile internet, så er det altid det billigste.
Flere og flere mobilabonnementer inkluderer tale i hele EU.
Med 3’s 3likeHome løsning kan du fx. roame i hele EU og USA, til samme pris som i Danmark.
Men skal du langt ud på bøhlandet eller ud på havet, så vil du ofte ikke kunne benytte denne teknologi, da den simpelthen ikke giver stabilt signal. Så skal du kikke på satellit-Internet.
Hvis du skal være på farten i lang tid, så giver det mening at investere de 3-4.000 kr i modtagerudstyret, så du kan få satallit-internet med på farten.