Virus på iPhone og Android – sådan sikrer du dig

Skrækscenarier, hvor folk får rippet deres kontoer for penge har vi alle sammen hørt om, og andre typer virus der kan gøre mobilen eller computeren langsom.

Disse historier er skarpe konkurrenter til de historier hvor folk får kæmpe mobilregninger, fordi de har brugt data i udlandet uden at have valgt et at mobilabonnementerne med fri data i udlandet.

Nogle mennesker er deciderede bange for virus, mens andre har en forbløffende passive eller rettere sagt har en ligeglad tilgang til det.

Begge disse tilgange er yderpunkterne, hvor det er bedst at forholde sig i midten.

Vi bliver informeret i stor stil om de forholdsregler vi bør tage på nettet. Sørg for at lave en ordenlig adgangskode, klik ikke på links i email medmindre du er 100% på afsenderen o.s.v.

Spørgsmålet er, hvor velinformerede vi er om den type virus, som kan ramme iPhones og Android mobilerne, som klart er de mest udbredte smartphones.

privacy-policy-538719_640

I en tid hvor der sker flere og flere tyverier af folks private billeder fra nettet og smartphonen, er det paradoksalt, at vi stort set ikke snakker om sikkerheden i forhold til brugen af smartphones.

Der er selvfølgelig tale om et langt mere simpelt operativsystem, men der er stadig huller og plads til virus angreb.

Hvordan angribes din smartphone?

Der findes en lang række forskellige måder, hvorpå din smartphone kan blive angrebet.

Der findes også en lang række forskellige typer virus, som alt afhængig af type kan gøre skade på forskellig vis. De mest almindelige typer  angreb er:

Adware

De smartphone der er ramt af et adware angreb kan i tide og utide give dig reklamer.

Umiddelbart lyder denne uskyldig, ikke desto mindre kan det være til stor gene. Som regel skyldes dette, at du har indstalleret en anden app, som tillader disse reklamer at dukke op.

Der er ikke tale om de reklamer som kan forekomme indeni en app. Disse reklamer er ikke angreb, men en del af nogle apps finansiering. 

Angrebet behøver ikke nødvendigvis være en del af en app, det kan også være lokaliseret andet sted på din smartphone. Som regel er adware filen eller programmet skjult som en anden fil eller program, og dermed kan du ikke umiddelbart spotte den selv.

smartphone-1445489_640

Malware: 

Dette angreb kan være fokuseret på enten at tage kontrollen over din smartphone, skaffe oplysninger eller direkte skade din smartphone.

Spyware:

Hvis din smartphone bliver angrebet af spyware, vil det ondsindet program samle oplysninger om dig og din adfærd.

Udover at det kan koste på din telefons batteri, dataforbrug og kraften i hardwaren, bliver oplysningerne om dig solgt videre uden dit sammentykke.

Tegn på at din smartphone er blevet inficeret

Der findes en masse tegn, som du kan holde øje med i forhold til din smartphone.

Disse tegn er kun vejledende.

Du kan derfor ikke regne med at din smartphone er virus fri, hvis du ikke oplever nogle af disse tegn. På samme tid er det heller ikke helt sikkert, at det er virus, hvis du en eller flere af disse.

Nogle af disse tegn kan også vise sig, hvis din telefon enten er gammel, slidt eller ikke softwareopdateret. 

  • Uønsket reklamer: Popper der reklamer op i tide og utide, så er det et tegn på at du er blevet angrebet.
  • Stigning i dataforbrug: Er dit dataforbrug steget markant kan det skyldes at din telefon er blevet angrebet af blandt andet adware og spyware.
  • Alt for højre regninger: Der er eksempler på at malware overtager en del af telefonens funktioner, sender sms’er til særnumre som koster ekstra penge.
  • Sløvere smartphone: Føles din smartphone uregelmæssigt langsom? Så kan det også skyldes at din telefon har fået virus.
  • Apps du ikke har installeret: Er der pludselig apps på din smartphone som du ikke har installeret, så er der grund til bekymring.
  • Apps der forlanger penge: Bliver du pludselig forlangt penge for at kunne låse din smartphoen op? Så er det på tide at få renset ud i din smartphone.
  • Generelt set, hvis du oplever aktiviteter du finder mistænkelige, så kan det være tegn på at din telefon er blevet angrebet.

Sådan fjerner du virus fra din smartphone

Virus er blevet en betegnelse for en lang række af malware eller angreb som sker mod din computer, smartphone eller lignende. For letheden skyld betegner man som regel alt som virus. Heriblandt, virus, orme, spyware, adware og trojanske heste.

De fleste anti-virus programmer forsvarer dig mod hele rækken af forskellige angreb.

Nogle programmer er dog bedre en andre til en bestemt type virus. Derfor er det også ofte anbefalet at man har indstalleret et almindeligt anti-virus program og et program mod malware.

mop-1075442_640

Apple har tidligere lukke ned for anti-virus app kategorierne, formodenligt på grund af at de syntes at disse apps gjorde mere skade end gavn.

Det er dog muligt at finde programmer, men disse har måske lidt andre funktioner end på Android telefoner. MobiShield og Avira Mobile Security er de klart mest anbefalelsesværdige.

Android har en større variation af anti-virus programmer, det gør også at der er nogle deciderede dårlige programmer iblandt. Nogle af disse er blevet beskyldt for at tilføje mere adware og spyware end de fjerner.

Så vi anbefaler Kaspersky Internet Security, Avast Mobile security og CM Security.

Personligt kombinerer jeg Avast Mobile security med Malwarebytes Anti-Malware.

Om det gør nogen forskel at have begge programmer ved jeg ikke, men mit håb er at de supplerer hinanden. Dette er samme kombination som jeg har på min computer.

Læs også her hvordan du kan se hvem der ringer til din iPhone. Det er en god måde at undgå spam-opkald.

Hvordan undgår man virus på smartphone?

Hvis man vil undgå virus på ens mobiltelefon gælder det primært om ens færden.

Hvordan du forholder dig til brugen af telefonen er afgørende for om du minimerer eller maksimerer risikoen for virus. Og om du med vilje ændrer i sikkerheden i styresystemet.

Du behøver ikke at være bange for at installere apps eller generel brug af telefonen. Så længe du bare tager nogle få forbehold for brugen, så bør der ikke opstå problemer.

mobile-605422_640

Se på rating af apps.

Ratingen af apps er ikke nødvendigvis det samme som et helt sikkert produkt, men det er så godt som. Især hvis der er mange mennesker der har givet app´en en god karakter.

Kontroller apps tilladelser: Både Android og iOS tillader brugeren at konfigurere med hvilke tilladelser en app skal have. Er det fx et spil bør den ikke have adgang til andet end internettet. Det giver fx ingen mening at den skal have adgang til dit kamera eller beskeder.

Undgå at gøre det lettere for hackeren at få adgang til root-indstillinger på din smartphone. Dette gøres ved at undlade at jailbreake eller undgå udvikler tilstand.

Derudover gælder der selvfølgelig alle de samme regler med brugen af en smartphone, som ved brugen af almindeligt internet.

  • Sørg for at du har kode på din smartphone, ikke blot når din smartphone tændes, men også hvis skærmen har været inaktiv i en periode.
  • Undgå at åbne links i mails du ikke er helt sikre på.
  • Undgå at gå ind på suspekte hjemmesider
  • Brug ikke WiFi internet, som ikke har kode på eller som du ikke kender til.

Sådan undgår du virus på din Android

Langt den største del af al virus bliver designet således, at det retter sig mod Android-smartphones.

Dette skyldes især, at android smartphones er lettere at få tilgang til og det er lettere at ændre i telefonernes indstillinger.

Google Play, som er Google officielle app marked, har nemlig færre restriktioner i forhold til, hvilke apps de tillader. Dette er både godt og skidt for Android brugere.

1451931217_682_How-to-remove-the-virus-police-If-your-cell-phone-has-been-infected-

For det tillader nemlig en lang række virkelig gode apps, som fx App Store ikke tillader. Det har dog også den negative konsekvens, at der slipper apps ind, som er maskeret som noget andet end de i virkeligheden er.

Disse apps virker umiddelbart ganske fine og kan også virke med den oprindelige hensigt, mens den på samme tid inficerer din smartphone.

Disse Android funktioner skal du slå fra!

Ukendte kilder: Tillad installation af apps fra ukendte kilder

Denne funktion finder du under indstillinger -> Sikkerhed og fingeraftryk 

Denne sikkerhedsindstilling tillader at apps bliver installeret fra andre kilder end Googles eget app marked Google Play.

Du kan enten være kommet til at slå den funktion til ved et uheld eller fordi du er blevet guidet til det.

Nogle apps bliver ikke godkendt af Google, ikke nødvendigvis fordi det er virus, men fordi Google ikke medtager nogle typer af apps.

Det kan fx være en app for et betting site eller film med seksuelt indhold, for at nævne nogle få. Dette filter har Google som led i at børn og unge under 18 skal kunne bruge apps uden at støde på dette.

Der er også apps, hvis udviklere, ikke gider at vente på en godkendelse af Google Play, som så vælger at gøre det muligt at downloade appen fra en hjemmeside.

Du kan godt slå denne funktion til, installere den app du ønsker og dernæst slå funktionen fra igen. Hvis der er en app du ikke kan leve uden er dette den bedste tilgang.

Hvis ikke, så sørg for at funktionen er slået fra.

Udvikler tilstand

Denne funktion finder man under indstillinger -> om telefonen, dernæst trykker man adskillige gange på nederste oplysning om versionnummer.

Telefonen fortæller dig, at du nu er 4 skridt fra udviklertilstand. Fortsætter du med at trykke aktiverer du tilstanden. Er den allerede slået til, vil telefonen også fortælle dig det. 

Denne funktion er, som navnet hentyder, beregnet til udviklere. Personer, firmaer og lignende har brug for at kunne komme dybere ned i Android systemet for at kunne designe og udvikle de bedst mulige apps.

Har du som privat person forsøgt at installere et andet operativ system, så har du højst sandsynlig aktiver udvikler tilstand. Der kan også være andre grunde til at du med vilje har aktiveret denne.

Faren ved at have denne aktiveret er, at virus ikke blot for lettere adgang til din telefon, men angrebene for også lettere større konsekvenser for din telefon.

Sådan undgår du virus på iPhone

Ligesom der på Android-telefoner er funktioner du ikke bør slå til, så er der også særligt én funktion du bør holde dig fra ved din iPhone. Jailbreak, er som navnet antyder et udbrud fra nogle bestemte restriktioner.

Det er de restriktioner som vi tidligere har været inde på, og som muligvis udgør den største forskel mellem Android og iOS. 

Android er den meget åbne platform, hvor du kan redigere i stort set alt, du har let adgang til root indstillinger, til at tillade apps fra andre steder end Google Play o.s.v.

iOS står en smule i modsætningen ti Android.

Det er et mere lukket system, hvor du ikke har mulighed for at ændre i alt for meget, hvilket er godt for nogen.

iphone.min_
kilde: blog.kaspersky.com

Særligt ikke-it-kyndige har gavn af disse restriktioner. I bund og grund er restriktionerne for at give et mere flydende system, men også for at brugerne ikke skal trykke på forkerte knapper.

Der kan være flere grunde til, hvorfor man vil ønske at fjerne disse restriktioner. Men generelt er det en dårlig idé.

De fleste folk jailbreaker deres Apple udstyr, for at få adgang til apps, som ellers ikke er tilgængelige heriblandt apps eller apps som er copyright beskyttet.

Selve det at installere apps, som ikke er en del af App Store er ikke nødvendigvis ulovligt, med mindre det bryder med copyright regler.

Hvorfor skal man undlade at jailbreake?

Der er to primære grunde til hvorfor at du skal undlade at jailbreake din smartphone.

Den første er at det er en ændring i dit styresystem, som ikke er meningen. iOS er netop designet som et mere lukket system, som funger godt præcis af denne grund. Laver man en ændring i system vil det gøre systemet mere ustabilt.

Den anden grund er, at du åbner op for root indstillinger til din smartphone. Dette kan selvfølgelig godt være intentionel, hvis du vil ændre i styresystemet, men det åbner også op for at andre kan misbruge din smartphone meget nemmere.

Der har været mange eksempler på angreb mod smartphones, som er jailbreaket. Og problemet med angreb mod en jailbreaket smartphone er større end end almindeligt styresystem.

Et angreb kan betyde at hackeren vil kunne få adgang til de helt basale dele af styresystemet, hvilket kan være katastrofalt.

Vælg en sikker iPhone browser

Vil du være sikker på, at dine data ikke spores og gemmes i særlig høj grad, kan du med fordel anvende Ghostery browseren. Den er lavet med henblik på at beskytte dine data, og give dig en høj grad af sikkerhed, når du browser på mobilen.

Der findes en del browsere til iPhone, som hver især har deres egne fordele og ulempler. Så der kan være gode grunde, til at fravælge Sarafi browseren, som kommer standard hos iPhonen.

Hold opryddet på din iPhone

Hvis du synes din mobil er langsom eller har brug for en intern “rensning”, så sørg for at få slettet og ryddet op i gamle apps.