Der er mere og mere snak om datasikkerhed og beskyttelse af personlige data på nettet. Og med god grund. Men hvad med VPN modellen, er det noget man bør bruge i dag?
Lad os starte med konklusionen.
Er VPN nødvendig for min sikkerhed?
Hvis du ofte går på nettet via åbne netværk eller offentlige wifi-netværk på fx. cafeer, restauranter, lufthavne osv. er det en rigtig god ide at bruge en VPN. Det koster meget lidt per måned i forhold til den sikkerhed og høje beskyttelse det kan give.
Lad os se på hvad VPN kan og IKKE kan når det kommer til datasikkerhed.
hop til afsnit..
Er det nødvendigt at bruge en VPN udbyder i privat regi?
Der kommer flere og flere trusler online, og vi bruger internettet til flere og flere personlige ting.
Man kombinere disse to tendenser, synes vi det giver rigtig god mening at bruge en VPN derhjemme i privat regi.
De fleste har i dag opsat et trådløst WiFi netværk i privaten, og disse er utrolig lette at bryde. Selv med kun en smule træning, kan de fleste it-kyndige personer bryde koden til et trådløst netværk på ganske kort tid.
Jeg har selv taget et kursus i “Ethical Hacking”, hvor man lærer at bryde ind på et trådløst netværk for at kunne rådgive omkring sikkerhed til private og firmaer. Ved hjælp af gratis programmer kan man sætte et program til at bryde koden, og det tager typisk få minutter for kodeord med lav sikkerhed og op til en uge eller to hvis der er meget høj sikkerhed på.
Men brydes, det kan det!
Nedenfor vi vil se på præcis hvordan du bliver beskyttet med en VPN forbindelse.
Hvordan beskytter en VPN dig?
Når vi færdes på nettet er den en del farer som kan ende med at skade os. Det kan være alt fra virus til opsnapning af passwords og koder eller anden personlig data, som aldrig må ende i hænderne på uvedkommende.
Når du hopper på nettet via et Wifi netværk er det utrolig let i dag at opsnakke dine data. Jeg har selv taget et kursus i såkaldt “Ethical Hacking”, hvor man undervises i hvilke metoder hackere bruger til at infiltrere en computer og hive følsomme oplysninger ud.
Er man ung og tech-kyndig man man hurtigt gå på nettet og lære hvordan man bryder ind på et wifi netværk og overtager trafikken. Dermed kan man hurtigt opsnappe al den information der sendes fra hver enkelt mobil eller computer som anvender netværket.
Her er det netop at en VPN kommer på tale.
Lad os starte med at se på præcis hvordan du bliver beskyttet når du surfer med en VPN.
1) En VPN krypterer dine data
Det vigtigste at sørge for i forhold til at modstå angreb fra hackere er at den data du kommunikerer til og fra internettet er krypteret, så den ikke kan læses eller opfanges af tredje part.
Med en VPN forbindelse til ca. $8 om måneden kan du hurtigt tilføje et højt niveau af kryptering til din forbindelse. Vi snakker en kryptering der minder om den militæret bruger til deres kommunikation.
Det er SUPER let at klare og vi kommer tilbage til hvordan du opsætter det med ganske få kliks.
Denne kryptering foregår ved at al din data sendes omkring VPN udbyderens servere inden den sendes til den webserver, som du forespørger, når du beder om at se en hjemmesider i Google etc. I stedet for at sende dig direkte til den webserver som kan vise dig hjemmesiden du vil besøge sendes du igennem en såkaldt “tunnel”, hvor alle dine data blandes med mange andre brugere, samtidig med at der tilføres en højt niveau af kryptering.
Det betyder, at når hjemmesiden loader er der ikke nogen der kan se hvor du reelt komme fra, og dine data er rent volapyk, hvis der er nogen som prøver at opsnappe det.
2) En VPN skjuler din browser historik fra din Internetudbyder
Du kan spørge hvorfor det skulle være nødvendigt, og i de fleste tilfælde er det ikke af nogen betydning. Men der er også masser af eksempler på at disse data lækkes. Det kan ske af flere grunde:
- Internetudbydere kan blive hacket
Fordi der ligger rigtig rigtig meget personlig data hos internetudbyderne, er det et yndet mål for hackere. Der er mange eksempler på at internetudbydere er blevet hacket, og at en stor mængde personlig data er blevet lækket ud på nettet, eller en endt i de forkerte hænder. - En ren principsag
Hvis du spørger mig, burde der ikke være nogen som helst, der har fingrene i hvilke ting du søger efter på nettet. Det er en meget personlig sag, og det er rart at vide, at der ikke er nogen der kigger med over skulderen. Det gælder både offentlige instanser (som kan tilgå disse data med en kendelse) eller private firmaer.
Når du anvender en VPN udbyder bliver det helt umuligt for din internetudbyder at gemme nogen som helst information om hvilke hjemmesider du besøger.
I stedet vil din VPN udbyder kunne gemme disse informationer.
Her er det derfor vigtigt, at du vælger en VPN udbyder, som du virkelig stoler på. De siger allesammen at de ikke gemmer nogle data omkring deres brugere. Det er vigtigt at kigge på historien at domme, hvor de er blevet tvunget til at udlevere de data de har på deres brugere.
En af de få VP anden udbyder som flere gange har været i retten for at skulle udlevere data er XpressVPN. Det er en af de meget store udbydere, som gang på gang har vist at de ikke glemmer nogen historik på deres brugere.
Det er også en af grundene til at det er expressVPN vi henviser til, når vi skal anbefale en VPN udbyder til danske brugere.
3) En VPN ændrer din IP (smart til rejser!)
En IP adresse er en adresse du altid har på din enhed, når du logger på internettet. Du kan læse mere i vores artikel her om hvad en IP adresse er.
Og hvorfor er det så vigtigt at hjemmesider ikke kan se hvilken IP adresse du besøger dem fra?
Det korte svar er at det ofte ikke betyder noget. Men hvis du ønsker at tilgå en hjemmeside i udlandet, som ikke har åbnet for danske IP adresser, er det en anden sag. En af de gode muligheder med en VPN er nemlig, at du selv vælger hvilket land du ønsker at din trafik skal komme fra.
Når du bruger en VPN udbyder, kan du selv bestemme hvilken adresse du ønsker din trafik skal komme fra. Det betyder at du kan tilgå en amerikansk hjemmeside, som ellers ikke er åben udenfor USA.
Det betyder eksempelvis også, at du kan se dansk TV fra udlandet, når du eksempelvis er på ferie eller rejse. Her vælger du blot en dansk server hos din VPN udbyder, selvom du eksempelvis sidder i Afrika eller USA.
4) En VPN sikrer dig på netbanken
Hvis du ofte logger på din netbank hjemmefra, er det også en god idé at bruge en VPN.
Hver gang du sender personlige oplysninger over dit internet, er der en øget risiko for at noget kan gå galt.
Vi bruger internettet til flere og flere personlige ting så som bankoplysninger, og her er det vigtigt at have en super høj sikkerhed. Din egen router og internetudbyder kan typisk ikke følge med på sikkerhedssiden.
Dette er særligt vigtigt hvis du bruger et WiFi, hvor du ikke kender sikkerhedsniveauet. Eller hvis du bruger et offentligt Wi-Fi netværk til at tjekke personlige ting såsom bankoplysninger, Facebook, Eboks, skat.dk, osv.
Selvom disse hjemmesider typisk har et højt niveau af sikkerhed, bør du ikke stole på, at der ikke sidder nogen og lytter med. Det er utrolig nemt at bryde ind på et trådløst net og i løbet af få minutter kan en hacker se hvad du taster og nappe dine koder.
Jeg har selv taget et kursus i såkaldt “Ethical Hacking”, for at se hvor nemt det er at bryde ind på et netværk, en telefon, eller en personlig computer. Det er forbavsende enkelt, og hvis man blot kigger lidt YouTube videoer kan en ung person hurtigt lære disse ting.
3 ulemper ved at bruge en VPN
Der er dog også nogle ulemper ved at bruge en VPN forbindelse, og disse skal vi se på her.
1) Din forbindelse kan blive lidt langsommere
Du vil altid opleve, at din internetforbindelse bliver en lille smule langsommere, uanset hvor god en VPN udbyder du bruger.
Det skyldes, at alt din trafik skal sendes omkring en ekstra server, som er den krypterede del hos VPN udbyderen.
Typisk betyder det ikke noget, og du kan ofte oplever at have næsten samme hastighed. Man i nogle tilfælde vil det sløve din forbindelse, og du kan også opleve, at det tager lidt tid at koble til din VPN forbindelse.
Jeg har foretaget nogle hastighedstests hos nogle af de store VPN udbydere. Der er typisk ikke nogen mærkbar forskel, med mindre du ønsker at bruge en server der ligger på den anden side af jorden. Det sker eksempelvis hvis du ønsker at komme fra en amerikansk IP, får at se nogle amerikanske hjemmesider du ellers ikke kan tilgå.
Men her skal man huske, at du ikke ville have mulighed for at se disse hjemmesider uden brug af VPN.
2) Der er brodne kar blandt VPN udbydere
Det er meget vigtigt, at du vælger en seriøs VPN udbyder, og ikke blot den øverste på listen i en tilfældig sammenligning.
Der findes nemlig et hav af VPN udbyder, og mange af disse har nogle dumme sager på halsen.
Der findes mange eksempler på, at VPN udbydere har solgt alle oplysningerne omkring deres brugere til forskellige reklamevirksomheder. Først har de fortalt brugerne at de ikke logger nogle data, og dagen efter har de solgt alle disse personlige oplysninger til målrettet reklame.
Derfor er det utrolig vigtigt, at du vælger en seriøs udbyder. Du kn starte med at tjekke vores store sammenligning af VPN udbydere her.
3) Det er en ekstra omkostning
Det koster altid let at bruge en VPN forbindelse.
Der findes dog gratis VPN udbydere, men vi rådgiver kraftigt imod at bruge disse. Du altid betaler på den ene eller anden måde når noget er gratis online.
Når du bruger en gratis VPN udbyder, er der talrige eksempler på at dine data bliver gemt, og solgt til højestbydende.
Her er priserne på en god troværdig VPN udbyder:
Alle i sammenligningen har servere i Denmark
Alle har apps til Mac, PC, iPhone & Android
De 5 øverste i testen har pengene-tilbage-garanti (et godt tegn!)
Som du kan se, er det en meget lille udgift.
For et ganske lille beløb, kan du sikre din færden på internettet, og det er en af grundene til at vi altid anbefaler at bruge en VN udbyder i dag.